Потребителите са крепостници на мобилните оператори, коментира пред БНР Богомил

...
Потребителите са крепостници на мобилните оператори, коментира пред БНР Богомил
Коментари Харесай

Богомил Николов, Активни потребители: Потребителите са крепостници на мобилните оператори!

Потребителите са крепостници на мобилните оператори, разяснява пред БНР Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори " във връзка третото следващо индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

" Този бранш се радва на голям комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да желаете. В последните десетина години виждаме огромно уедряване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните малките екрани, и интернет доставчиците ", установи Николов. По думите му точно поради това те стават още по-силни и могат да си разрешат да гълтам съперниците си, а това е най-лошата вест за клиентите им.

" Накрая на пазара ще останат единствено трите кита – те от ден на ден замязват на олигархични структури ", възмущава се Николов. Той напомни, че трите мобилни оператори са били глобени 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, само че " такива наказания са една смешка ". Според него глобите би трябвало да са " съответни и възпиращи ".

" Не е нужно да има картел, с цел да може малцина съперници на един пазар да вършат едно и също ", посочи представителят на Асоциация " Активни консуматори "  и добави, че картел се потвърждава най-трудно от всички конкурентни нарушавания.

Според Николов в незабавен порядък би трябвало да се прегледа законодателната рамка, като се стартира от санкциите. По думите му, в случай че те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма правдивост.

" На второ място би трябвало да се прегледа статута на обязаност, в който всички сме сложени – сега след приключването на двете години на контракта посредством юридически хитрини сме заставено още веднъж да подпишем, тъй като другояче цената става двойна ", акцентира Николов.

Той е безапелационен, че България е единствената в Европейски Съюз и една от доста дребното в цяла Европа страни, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат потенциала на съществуващите мрежи.

" Те биха нараснали конкуренцията ", уточни Николов и доде образец с Русия, където работят над 20 такива виртуални оператора.

" Вероятността някой от тях да предлага отворени контракти без обвързващ период е доста огромна, с цел да може да притегли клиенти, а това трансформира пазара. Конкуренцията е най-хубавото лекарство ", изясни Богомил Николов и означи, че сега нито един от трите оператора не желае да има конкуренция. Той моли клиентите на мобилните оператори да " изразят гнева си " от следващото индексиране на услугите им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР