Постоянното унищожаване на дива природа може внезапно да се превърне

...
Постоянното унищожаване на дива природа може внезапно да се превърне
Коментари Харесай

Крахът на екосистемата е неизбежен, ако не спре загубата на дива природа

Постоянното заличаване на дива природа може ненадейно да се трансформира в цялостен провал на екосистемата, откриха учени, учещи най-голямото всеобщо измиране на типове в историята на Земята, написа " ". Голямото умиране е било породено от вулканични изригвания, които са изхвърлили въглероден диоксид в атмосферата, което е довело до климатични условия, сходни на тези, породени през днешния ден от изгарянето на изкопаеми горива, т.е. световно стопляне, окисляване на океана и загуба на О2 в моретата.

Измирането на типове Перм-Триас, известно като " Голямото умиране ", е станало преди 252 млн. години. Задвижено е от световно стопляне вследствие на големи вулканични изригвания, като е бил погубен 95% от живота на Земята.

 Взривоопасна примес: цените и климатът ще са проблемите на десетилетието Взривоопасна примес: цените и климатът ще са проблемите на десетилетието

Днес обаче типове изчезват даже по-бързо, в сравнение с при което и да е от предходните пет всеобщи измирания, които са засягали планетата. Дива природа се унищожава посредством изличаване на естествени местообитания за земеделие и създаване на мини, замърсяване и несъразмерен лов. Човечеството е подвластно от здрави световни екосистеми за чист въздух и вода, както и за храна.

Новото проучване изследва в детайли морски вкаменелости, открити в Китай отпреди, по време и след Голямото умиране. Здравите екосистеми зависят от комплицираното взаимоотношение на растения, хищници и плячка, като всяка група от сходни типове играе неповторима роля.

Учените са открили, че половината типове са изчезнали без съвсем никаква смяна в цялостното действие на екосистемата, защото някакви същества към момента са били останали във всяка роля. След като последният тип във всяка роля е почнал да изчезва, екосистемата бързо е рухнала.

" Екосистемите са били тласнати до повратна точка, от която не са могли да се възстановят ", изяснява доктор Юанген Хуан от Китайския университет по геонауки и водещ създател на проучването, като акцентира: " Понастоящем губим типове с по-бързи темпове, в сравнение с при всяко от предишните всеобщи измирания на Земята. Вероятно се намираме в първия стадий на още едно, по-тежко всеобщо измиране. Не можем да предвидим повратната точка, която ще изпрати екосистемите в цялостен провал, само че това е неминуем резултат, в случай че не обърнем загубата на биоразнообразие. "

 Въглеродни бомби по света и у нас Въглеродни бомби по света и у нас

В проучването, в списанието Current Biology, са били проучени вкаменелости от южната част на Китай, която е била плитко море по време на всеобщото измиране Перм-Триас. Екипът е пресъздал античната морска среда, употребявайки симулирани хранителни мрежи, с цел да показа екосистемата преди, по време и след измирането. Голямото умиране е било породено от вулканични изригвания, които са изхвърлили въглероден диоксид в атмосферата, което е довело до климатични условия, сходни на тези, породени през днешния ден от изгарянето на изкопаеми горива, т.е. световно стопляне, окисляване на океана и загуба на О2 в моретата.

В първия стадий на измирането са останали задоволителен брой типове, с цел да извършват съществени функционалности, прецизира доктор Питър Рупнарин от Калифорнийската академия на науките. " Ала когато по-късно са настъпили екологични разстройства като световно стопляне или окиселяване на океана, са липсвали екосистеми, които са подсилвали съпротивата, което е довело до неочакван екологичен провал. Това е станало към 60 000 години след първичния срив на биоразнообразието ", разяснява той.

 Как една влажна зона е потребна за биоразнообразието Как една влажна зона е потребна за биоразнообразието

От своя страна проф. Майкъл Бентън от Бристолския университет и част от екипа показва: " Местата на вкаменелостите в Китай са идеални за този тип проучване, тъй като имаме потребност от обилие от вкаменелости, с цел да можем да реконструираме хранителни мрежи. Освен това скалните последователности могат да бъдат датирани доста тъкмо, така че можем да проследим малко по малко през цялата рецесия, когато животът в океаните е бил погубен от топлинен потрес, окисляване на океана и загуба на О2 от морското дъно. " Изследователите заключават, че " срив на биоразнообразието може да е предвестител на по-опустошителен провал на екосистемата ". По думите им работата е посочила, че напъните за запазване през днешния ден би трябвало да се съсредоточат освен върху типовете, само че и върху всички разнообразни функции, които те играят.

Учените са взели под внимание въпроса дали смяна в изискванията на околната среда може да е предизвикала втория стадий на измирането - крахът, само че го считат за малко евентуално. Те също по този начин означиха, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се повторят техните открития по целия свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР