Постоянно в медиите се анонсират операции, проведени от правоохранителните и

...
Постоянно в медиите се анонсират операции, проведени от правоохранителните и
Коментари Харесай

Явор Колев: Вторият етап на кампанията „Пази детето в интернет е насочен към родителите

Постоянно в медиите се анонсират интервенции, извършени от правоохранителните и правоприлагащите органи, при които са арестувани десетки полови насилници на територията на нашата страна.

Като служител на реда с повече от 25-годишна процедура, мога да кажа, че не е толкоз значимо да хващаме нарушителите, едвам предпазим живота и здравето даже на едно-единствено дете, тъй като предварителната защита е извънредно значима. Нашата акция е тъкмо с подобен превенционен темперамент – да можем да предпазим тези деца от това да станат жертви. Тези 120 хиляди деца, които сме срещнали, от тях съм сигурен, че няма да има жертви на киберпрестъпления.

Това сподели пред БГНЕС Явор Колев, специалист и шеф „ Информационни технологии и киберсигурност " в Застрахователна компания „ Лев Инс " АД.

„ През първия стадий на акцията, който беше ориентиран към осъществяване на открити уроци с децата, успяхме да се срещнем с над 120 хиляди деца на територията на цялата страна. Обиколили сме София, огромните регионални центрове, по-малки общини, даже села в най-отдалечените краища на България с по 15 възпитаници, само че той като знаем, че към този момент всяко едно дете има достъп до интернет, няма обитаеми места, в които да бъдат в сигурност. В този смисъл срещите бяха провеждани на всички места ", означи Явор Колев.

Той благодари на всички кметове от страната, които са подкрепили акцията, като са обезпечили цялостно подпомагане на екипа, с цел да може да организира тези срещи с деца и да реализира задачите на акцията, а точно да запознае децата с заплахите, които има в интернет и по какъв начин да се защищават от тях.

„ През последните три години животът им преминаваше в интернет пространството, там се забавляваха, образоваха, споделяха между тях, беше затворена цялата страна. За страдание, там се насочиха и половите нарушители, тези нарушители, които ние назоваваме педофили. Жертвите на тези закононарушения се усилиха и съгласно отчет на „ Европол " от 2021 година киберпрестъпленията са се нараснали с над 300%, което приказва единствено по себе си, изключително закононарушенията с деца. Това не е единствено в международен мащаб, за жалост, и в България ", акцентира Явор Колев.
Явор Колев, специалист и шеф „ Информационни технологии и киберсигурност " в Застрахователна компания „ Лев Инс " АД
Той изясни, че вторият стадий на компанията „ Пази детето в интернет " е ориентиран към родителите, тъй като децата са споделили, че доста постоянно техните родители не обръщат внимание на това какво вършат в интернет, както и че най-често родителите не разрешават да употребяват избрани обществени мрежи, което пък има противоположен резултат. Затова е значимо, съгласно него, да бъдат извършени срещи с родителите, с цел да бъдат осведомени за методите, които би трябвало да имат по отношение на децата, тъй че от напълно ранна възраст да основават доверие. „ И аз като родител, и като дядо мога да ги оправдая с това, че имат забързано всекидневие, работят на няколко места, с цел да могат да обезпечат добър метод на живот на детето ", изясни Явор Колев, като добави, че това, обаче, не е най-важното, тъй като детето търси прочувствения контакт и реализацията в интернет, където половите насилници елементарно могат да ги манипулират.

Националният координатор на акцията " Пази детето в интернет " Зоя Василев сподели пред БГНЕС, че това е продължение на акцията " Пази детето на пътя ". " Технологиите доста напреднаха, към Коронавирус ситуацията се появиха много проблеми в интернет пространството, офанзивите се усилиха с над 300% ", заяви тя и добави, че са подготвени деца и учители, работи се добре с локалните комисии. Зоя Василев уточни, че на децата се пуска видео, направено от ГДБОП и Европол, в което се разиграва сюжет от две деца, които стават жертва на проведена незаконна група, а другото на полов принудител. По отношение на втория стадий на акцията, тя посочи, че родителите са първата преграда на децата и задачата е те да стартират да споделят със своите деца. Сред най-уязвими са децата в V, VI и VII клас, посочи Зоя Василев, само че съобщи, че са преподаватели както на по-малки, по този начин и на по-големи деца. " Най-много закононарушения стават на тази възраст – от 8 до 16 година ", заяви тя и добави, че екипът желае да обиколи цяла България и да организира срещи с допустимо най-вече родители и деца. Националният координатор на " Пази детето в интернет " сподели още, че акцията е спечелила няколко награди, в това число от Министерството на труда и обществената политика, както и че среща поддръжка от ВУЗ, измежду които ПУ, УНСС, ВСУ, ВТУ, също и Държавна организация " Закрила на детето ", МОН.
Ивет Горанова
Олимпийският първенец по карате, 2020 година, Токио, Ивет Горанова, която е лице на акцията " Пази детето в интернет ", съобщи пред БГНЕС, че за нея този идея е доста значима, тъй като децата са нашето бъдеще. " Аз работя с доста деца в спорта и отвън спорта и мисля, че сега аз съм един добър образец. Аз би трябвало да оказвам помощ на децата и да вървят в вярната посока, да не се подреждат от въздействието на злонамерени хора ", безапелационна е тя и акцентира, че желае да им помогне да знаят по какъв начин вярно да употребяват обществените мрежи. Правилният вид, съгласно олимпийската шампионка, е родителите да не не разрешават на децата да употребяват обществени мрежи, а да обръщат внимание на децата, да им изясняват по-подробно какви са заплахите, къде би трябвало да внимават, да има някакъв надзор върху тях, а не да ги оставят да си вършат каквото желаят. " Масовият спорт е доста значим за всеки един човек, освен за децата, само че и за техните родители, тъй като човек се усеща по-добре, въздейства върху здравето му, наподобява добре. Спортът учи хората да бъдат дисциплинирани, да бъдат уважителни към треньорите си, към хората, които са над тях ", означи олимпийският първенец. Ивет Горанова прикани да се спортува повече и да се отделя по-малко време на обществените мрежи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР