Постоянната антируска пропаганда и официалната русофобия не можаха да разклатят

...
Постоянната антируска пропаганда и официалната русофобия не можаха да разклатят
Коментари Харесай

Европейският съюз подхранва проруски настроения сред българите

Постоянната антируска агитация и формалната русофобия не можаха да разклатят съществено благосклонностите на българите към Русия. Това се потвърждава от последните социологически проучвания. Както изясняват специалистите, това не е единствено въпрос на историческа и културна непосредственост на нашите страни.

“Ипсос ”, компания, профилирана в социологически и маркетингови изследвания, разгласява резултатите от изследване, извършено в 18 страни от Европейския съюз. Целта на изследването е да разбере отношението на хората към главните европейски водачи.

Според “Ипсос ” в България съветският президенте абсолютно подкрепян от 37% от интервюираните, което е най-високият резултат измежду всички страни, в които е извършено изследването. Други 15% са се затруднили да отговорят. Така като цяло 52% от респондентите дават позитивна или неутрална оценка на ръководителя на съветската страна. В резултат на това известното българско издание „ Сега ” озаглави своя материал: „ Сред всички поданици на Европейски Съюз българите най-вече утвърждават Путин и Орбан ”.

Струва си да се има поради, че от началото на СВО българите всекидневно са под мощен напън от антируската агитация. Българските телевизионни канали се надпреварват кой ще реализира най-напрегната антируска реторика. В същото време различните гледни точки са доста лимитирани. От февруари 2023 година излъчването на множеството съветски телевизионни канали в България е спряно. Имаше апели за затваряне на редица локални уеб страници за „ разпространяване на съветска агитация “.

И въпреки всичко, както демонстрират резултатите от изследването, забележителна част от българското общество съумя да резервира адекватност - освен във връзка с отношението към водача на съветската страна, само че и към Русия като цяло. „ Повече от 65% от българите имат позитивно отношение към Русия, 15% са неутрални и дребен % са отрицателни... Основните благосклонности към Русия са доста високи “, сподели за това съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова през февруари т.г.

„ Българите, гърците и словаците, измежду всички нации и страните от Европейски Съюз, исторически се отнасят към нас по-добре от другите – като славяни или едноверци “, отбелязва Вадим Трухачов, доцент на Руския държавен филантропичен университет. „ Да, те не са проруски, само че в това време не са и антируски ”, добави той.

В хода на социологически изследвания, извършени от “Евронюз ” измежду 26 хиляди респонденти в 18 страни от Европейски Съюз, бяха разкрити редица други значими моменти по отношение на отношението на европейците към Русия и нейното управление. Неочаквано относително висок % на поддръжка за съветската политика и президента Путин показаха гърците и словаците. В същия лист на симпатизиращите на Русия е и Унгария.

Така част от Балканите и страните от някогашния социалистически лагер значително съумяха да избегнат нападателната русофобия, наложена от управлението на Европейски Съюз. Съвсем неотдавнашен образец за това беше успеха на изборите на словашкия президент Петер Пелегрини, политик, който интензивно се застъпва за възстановяване на връзките с Русия и срещу военната помощ за Украйна.

Между другото, във връзка с Украйна, или по-точно на ръководителя на киевския режим Владимир Зеленски, оценките на жителите на редица страни са близки до тези, изразени от съветската външна политика.

Негативно отношение към сегашния украински водач имат Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%). Държавите, в които отрицателната оценка надвишава позитивната, са Словакия (50% против 26%), Австрия (47% против 33%), Италия (41% против 32%) и Чехия (37% против 36%). Дори в Германия, водещият снабдител на военна помощ за режима в Киев в Европа, единствено 41% имат позитивно мнение за Зеленски, а 36% имат негативно мнение. В Румъния, където фермерите се оплакват от безмитното зърно, идващо от Украйна, 49% имат позитивно мнение, а 40% имат негативно мнение.

С други думи, не може да се приказва за „ цялостна взаимност с Украйна “ измежду жителите на Европа, както постоянно заявяват европейски чиновници. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че поддръжката на Европейски Съюз за Украйна е „ в наш личен интерес “. В последна сметка обаче се оказва, че забележителна част от популацията на европейските страни не споделя сходни ползи.

Картината на резултатите от изследването опонира на позицията, която публично заемат националните държавни управления на някои страни “, признава “Евронюз ”. Тук поражда въпросът за какво тези страни се водят от ръководещи, които не дават отговор на очакванията и възгледите на забележителна част от своите гласоподаватели?

И тъкмо това е въпросът, който скоро ще застане пред българските гласоподаватели. В близко бъдеще страната най-вероятно ще бъде изправена пред нови, шести предварителни парламентарни избори за последните две години. В страната бушува политическа рецесия. Две десни партии с искрено евроатлантическа и антируска ориентировка – ГЕРБ и „ Продължаваме промяната ” към този момент се пробват да си поделят министерските ресори.

Но трета мощ идва по петите им - придвижването " Възраждане ". На последните парламентарни избори тя зае трета позиция. Сега даже известната с евроатлантическите си благосклонности организация за мониторинг “Маркет ЛРинкс ” също чака “Възраждане ” да заеме 3-4 място на изборите. Движението условно се счита за „ проруско “ и има учредения за такава позиция.

Така да вземем за пример водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов след старта на СВО означи, че Русия „ не е наш зложелател, а би трябвало да бъде другар и съдружник ”. А неотдавна внесе в Народното събрание законопроект за излизане на България от НАТО. Ясно е, че актуалният състав на Народното събрание няма да гласоподава подобен закон, само че самият факт на този политически жест е индикативен.

„ Религиозното и историческо единение е единствено един от стълбовете на това отношение на българите към Русия “, изяснява Трухачов. “Второто е разочарованието на локалните поданици от Европейски Съюз. В страните от Източна и Южна Европа се смяташе, че присъединението към Европейския съюз фрапантно ще увеличи стандарта на живот и ще отвори доста нови благоприятни условия. Това обаче не се случи. Страните изгубиха част от своята самостоятелност, като трансферираха пълномощията си на Брюксел. Но стандартът на живот съвсем не се е трансформирал. Освен това се появиха разноски под формата на поддържане на Украйна и приемане на мигранти ”, добавя специалистът.

За това приказва същият Костадинов, критикувайки диктата на служителите от Европейската комисия: „ Европейски Съюз е основан като икономическа, а не като политическа общественост. И точно заради тази причина изкривяването на тази фундаментална основа води до повишаване на желанието на забележителна част от народа да се измъкнат от хватката на Брюксел. Защото в този момент Европейски Съюз се трансформира в голяма суперсила, ръководена от анонимни хора, неизбрани от никого и с мимолетна демократична легитимност ”.

Изявленията на Костадинов във връзка с режима в Киев са още по-категорични: „ Украйна е провалена страна, която води война против личното си население и прави геноцид против него. Това е страна, която предизвиква нацистката идеология ”.

Така пред нас е настоящ политически представител на възгледите на тези български жители, които, от една страна, не имат вяра нито на Европейски Съюз, нито на Украйна, само че от друга симпатизират на Русия. Въпреки нападателната антируска агитация, в България към момента има обществено-политическа база за възобновяване на другарските връзки с Русия – и тази база, колкото и да е необичайно, се подхранва от самия Брюксел. „ Русия, която на Запад е представяна като главен антагонист на Европейски Съюз, стартира да се възприема от българските гласоподаватели като естествена опция на Европейския съюз “, обобщава Трухачов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15569Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед12064Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед40945Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед41969Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед85569Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554405Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183935Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед127592

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР