Постна пица и тлъста пържола видя в бюджета за следващата

...
Постна пица и тлъста пържола видя в бюджета за следващата
Коментари Харесай

Асен Василев видя сочна пържола в бюджета

Постна пица и тлъста пържола видя в бюджета за идната година някогашният финансов министър Асен Василев. И заприказва по-социално даже от Корнелия Нинова.

Той разгласи, че от плануваните 10 милиарда лв. разноски 6 милиарда не е ясно защо са. И още веднъж вмени виновност на строителния отрасъл. Парите били за финансови разноски и щели да отидат при тези строители, на които те двамата с Кирил Петков спрели парите.
-->
В бюджета има 4 милиарда лв. неотчетени доходи и 10 милиарда спомагателни разноски. Да кажем, че от 2 до 4 милиарда лв. са обществени разноски. А другите? Това, което споделя министърът на финансите Росица Велкова, е, че ще се усилват финансовите разноски за 2023 година. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и обществените разноски и сочна пържола за строителни компании и военнопромишления комплекс “, сподели Василев в предаването „ 120 минути ” на бТВ.

„ Не е правилно, че би трябвало да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди  Велкова. В бюджета за 2023 година разноските са с 10 милиарда повече. Целият обществен пакет тази година беше 2 милиарда лв. за полугодие “, изясни той.

И още веднъж съобщи извънредно приповдигнато, че отиващата си година била една от най-хубавите по растеж и стопански индикатори.

„ Минималната заплата не е обществен разход. Минималната заплата е административна мярка, която важи и за частния бранш. От там се усилват постъпленията “, сподели Василев.

„ Фискалният запас е 13 милиарда лв.. Всички изтеглени заеми от служебния кабинет стоят на сметка в Българска народна банка. Нито една стотинка не е изхарчена. 3 милиарда лв. ще са за погасяване на остарял дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 милиарда повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 милиарда повече. И следващата година ще има повече доходи, само че когато направиш бюджет, в който вдигнеш разноските с 10 милиарда, подцениш приходите с 4 милиарда няма по какъв начин да ти излезе сметката “, продължи Василев.

По въпроса дали ще има държавно управление Асен Василев сподели, че в случай че мандатът отиде при тях, Политическа партия ще се опитат да сглобят нещо, само че било доста мъчно втората или третата мощ да сформират държавно управление.

„ Подкрепа от ГЕРБ не търсим и няма да подкрепим техен кабинет ", безапелационен бе Василев. Той също като сътрудниците си от Политическа партия се нахвърли вехду ръководителя на Народно събрание Вежди Рашидов. „ Против сме модела, в който се поставя фасада. Издигането на Вежди Рашидов ни поставя в този модел. Има изключително съвещание във вторник. Мислите ли, че Вежди Рашидов е решил да го свика и е подготвил дневния ред? “, уточни Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР