Постигнатата ефективност от 25% не е пределът, вярват изследователитеТестова тънкослойна

...
Постигнатата ефективност от 25% не е пределът, вярват изследователитеТестова тънкослойна
Коментари Харесай

Тънкослойни слънчеви клетки застигат кристалните по КПД

Постигнатата успеваемост от 25% не е лимитът, имат вяра откривателите

Тестова тънкослойна слънчева клетка с повърхност 1 кв. см реализира успеваемост от 25%
(снимка: imec)

Международен екип от у чени съумя да реализира успеваемост от 25% в преобразуването на слънчева сила в електрическа, употребявайки тънкослойна слънчева клетка.

Разработката е дело на откриватели от Университета в Хаселт (Белгия), интернационалния проучвателен център IMEC, Фламандския институт VITO и техните сътрудници от консорциума PERCISTAND.

Експериментът демонстрира, че тънкослойната клетка генерира толкоз електричество, колкото обичайна кристална силициева слънчева клетка, излиза наяве от обява на imet.

За да реализират рекордната успеваемост, учените са употребявали два материала вместо един, както е при кристалните панели. Всъщност те са разположили две кафези една върху друга.
още по тематиката
Участниците в плана акцентират, че горната граница на опциите на тънкослойните слънчеви кафези към момента не е достигната. Те чакат да усилят енергийната успеваемост до 30% през идващите три години.

Предимствата на тънкослойните детайли включват еластичност и дребна дебелина, което ги прави идеални за консолидиране в прозорци и покриви.

25-процентната успеваемост е реализирана с тестови кафези с повърхност към 1 кв см. Комерсиални артикули по тази технология се чакат на пазара в границите на идващите 8 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР