Постигнат е напредък за по-голямата част от въпросите в спора

...
Постигнат е напредък за по-голямата част от въпросите в спора
Коментари Харесай

Заев: Договореното име трябва да е само за международна употреба, без промяна на Конституцията


Постигнат е прогрес за по-голямата част от въпросите в разногласието за името, остават обсега на потребление и името за интернационална приложимост. Това съобщи македонският министър председател Зоран Заев.

Според него огромна част от нещата са решени и това му дава право да има вяра, че има пробив, само че уточни, че и това, което е решено, може да се счита за контрактувано единствено, в случай че има финален контракт.

"Бих споделил единствено, че обсегът не е решен и името за интернационална приложимост също. Ние сме доста покрай решение, което би трябвало да бъде доказано в частта на идентичността и в частта на националността и езика. Мисля, че сме пред решаването на тези въпроси “, сподели Заев.

По отношение на гръцките възражения за иредентизъм, македонският министър председател счита, че би трябвало да се намерят формулировки, че „ нямаме териториални искания, че нямаме желание да променим границата и че нямаме желание да се месим в наследството на Гърция, по едно и също време и те в нашето завещание “.

Заев удостовери, че ще има референдум за името и въпросът е дали ще бъде незабавно след съглашението или преди влизането на Македония в НАТО или в Европейски Съюз.

За обсега на потребление и гръцкото искане за ерга омнес, Македония е на мнение, че контрактуваното име би трябвало да бъде единствено за интернационална приложимост, без смяна на Конституцията, тъй като домашна приложимост на името няма никакво въздействие върху Гърция. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР