Постигането на консенсус е изключително важен сигнал към европейските граждани,

...
Постигането на консенсус е изключително важен сигнал към европейските граждани,
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: „Парите на ЕС не са в чекмедже, от българската държава зависи колко от тях ще влязат в нашата икономиката“


Постигането на консенсус е извънредно значим сигнал към европейските жители, държавите-членки и бизнеса, които към този момент имат явен ориентир за това какъв ще е общият европейски бюджет.

Преди да стартират интерпретациите какво значи това за България и дали сме постигнали „ триумф “, желая да подчертая следното:

-Българският министър-председател отиде на Съвета без парламентарен мандат. Добра процедура е, преди срещи на върха, да е реализирано национално единодушие към главните цели на страната, които да показа и отбрани в европейското семейство. Пренебрегването на Народното събрание в такива моменти на горещи договаряния отслабва националната позиция.

-Във връзка с това, няма по какъв начин да оценим отпуснатите за България общо 29 милиарда евро като достижение, защото ние нямахме авансово сложена цел, която да е обществено оповестена или да е резултат от народен политически спор. Да, средствата номинално са повишени, само че изискванията за тяхното разпределяне са съществено изменени и това ще сътвори трудности пред България. Това не са пари в „ чекмедже “, а евентуален размер от средства. От страната зависи до каква степен ще съумее да ги влага съответно.

-Подчертавам, че сумата от 29 милиарда евро е индикативна. Една част от тях, които са по Многогодишната финансова рамка (МФР), се дефинират по съглашение сред Европейска комисия и България, както до в този момент. Другата част са от новосъздадения Фонд за възобновяване.

-За да се възползва оптимално от средствата от Фонда за възобновяване, България би трябвало да изготви народен проект за възобновяване на стопанската система след актуалната рецесия. В този проект следва да бъде разказана националната стратегия за промени и вложения. Процесът за одобрение на националните проекти за разпределяне на съответното финансиране може да се опише в резюме в три съществени стъпки:

oПърво, в границите на два месеца, националните проекти се преглеждат от Европейска комисия, с цел да се откри съвместимостта с рекомендациите за промени, избрани от Европейския учебен срок. Припомням, че последните отчети за България са сериозни и акцентират структурни проблеми в стопанската система и ръководството.

oВторо, оценката на Комисията би трябвало да бъде утвърдена от Икономическия и финансов комитет на Европейския съвет, където заседават всички страни членки.

oТрето, Съвета в границите на един месец, би трябвало да даде финално „ зелена светлина “ за всеки народен проект, с цел да бъдат отпуснати финансовите средства.

Обвързването на финансирането с механизъм за господство на закона, разрешава на Съвета да блокира средства с квалифицирано болшинство (15 от 27 страни с общо не по-малко от 65% от популацията на ЕС). За страдание, България се подреди до Полша и Унгария, като проблематична страна и неналичието на промени в битката с корупцията и върховенството на закона са справедлив риск.

Отпускането на средствата по възобновяване (извън МФР) ще зависи от това доколко показаният, от България, проект ще бъде признат от Европейска комисия и останалите страни членки.

Цялостната логичност на идната финансовата рамка на Европейски Съюз е подчинена на зелената концепция и на цифровата промяна. Държавите ще би трябвало да изготвят национални проекти, които ще се правят оценка от Европейска комисия. България към този момент изостава в това отношение, липсват изясненост и разговор за националните ни цели.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР