Поставянето на вендинг машини за лекарства извън аптеките няма да

...
Поставянето на вендинг машини за лекарства извън аптеките няма да
Коментари Харесай

Продажбата на лекарства извън аптеките крие рискове

Поставянето на вендинг машини за медикаменти отвън аптеките няма да реши казуса с достъпа до медикаменти. Това мнение изрази пред БНР Васил Ходжев, притежател на аптека в Бургас и член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Според Ходжев това би основало нови, нелоялни търговски практики, да вземем за пример слагането на сходна машина на всевъзможни места, в това число до работещи аптеки в дребни обитаеми места, които са единствени за района.
 
" Това би могло да унищожи тази аптека на процедура. ", добави той. Извеждането на продажбата на медикаменти отвън аптеките крие доста опасности и е " нездравословна и рискова процедура ", предизвестява Васил Ходжев.
 
" От една страна морални, въпреки това – свързани със здравето на жителите. ", сподели той.

„ Отпускането на медикаменти във вендинг машините би могло да допусна безотговорно разпределяне на медикаменти. Една вендинг машина със свободен достъп от жители е със свободен достъп и от деца. Бихте ли желали деца да имат свободен достъп до медикаменти? В нашата процедура има предписание – безвредни медикаменти няма. Аз не бих желал моите деца да имат свободен достъп да си купуват каквото решат, в това число болкоуспокояващи. Всички тези медикаменти могат да имат странични резултати, които могат да бъдат рискови ", разяснява бургаският фармацевт.

Вносителите на смяната в Закона за медикаментите я стимулират с обезпечаване на достъп до лекарства в дребни и отдалечени обитаеми места. Идеята е вендинг автоматите да оферират лекарства без лекарско наставление от вида на аналгетици, витамини, таблетки за гърло и други сходни. Сега такива машини могат да се разполагат единствено в аптеки и дрогерии.

Предлагат промени в продажбата на медикаменти

Според Ходжев страната би трябвало да намерения по-скоро по какъв начин да подтиква разкриването на аптеки в дребните обитаеми места. Това по думите му би трябвало да се създаде въз основата на националната аптечна карта, като се разпознават местата с недостиг на аптеки.
 istock istock
" В България има приблизително по 4 аптеки на 10 000 души по отношение на към 3 за Европейския съюз. Виждаме огромна централизация на аптеки в огромните градове и съвсем никаква в дребните обитаеми места. ", сподели специалистът.

Предложението за продажба на медикаменти посредством вендинг автомати е оповестено за публично разискване. Очаква се Фармацевтичният съюз да излезе с публична позиция по него.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР