Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази календарна

...
Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази календарна
Коментари Харесай

Газовата борса можело да заработи още тази година

Поставили сме си амбициозната задача в границите на тази календарна година газовата борса да стартира действително своето действие, разяснява пред публицисти в Народното събрание изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, откакто Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, които целят основаване на условия за ефикасна либерализация на пазара на природен газ и определяне на ликвиден пазар.

Малинов посочи, че е нужна регулаторна и законодателна рамка и изрази вяра в най-скоро време промените да бъдат признати и на второ четене. Целта ни е до края на годината борсовата търговия да стартира, добави той.

В отговор на въпрос Малинов посочи, че капацитетните благоприятни условия за търговия на газовия хъб ще бъдат функционалност от инфраструктурните благоприятни условия. Той сподели, че дъщерната компания на " Булгартрансгаз " към този момент е основана - от 1 януари т.г., и все още е 100 % благосъстоятелност на " Булгартрансгаз ". Предвиждаме в процеса на либерализация на пазара значителен пакет от акциите на газов хъб " Балкан " да бъдат предоставени на заинтригувани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ, уточни той.

Малинов изясни, че " Булгаргаз " ще играе съществена роля за обезпечаването на първичната ликвидност на природен газ през програмата за освобождение на количествата, само че се водят договаряния с разнообразни огромни производители или търговци на природен газ, които към този момент демонстрират интерес към присъединяване в борсовата търговия./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР