Постановлението за преименуване на молдовския език на румънски влезе в

...
Постановлението за преименуване на молдовския език на румънски влезе в
Коментари Харесай

Революция в Молдова! Историческо решение

Постановлението за преименуване на молдовския език на румънски влезе в действие през днешния ден в Молдова след обнародването му, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" В текстовете на нормативните актове, признати от Народното събрание, думите " молдовски език " да се заменят с думите " румънски език ", се показва в постановлението.
-->
Инициативата за преименуването на езика, която беше утвърдена в Народното събрание с гласовете на депутатите от Партията на действието и солидарността, провокира яростни диспути и митинги в Кишинев.

В разискването на този документ отхвърлиха да вземат участие депутатите от опозиционния Блок на комунистите и социалистите, съгласно който решението опонира на конституцията, където езикът се назовава молдовски.

След разпада на Съветския съюз Молдова прогласи самостоятелност, но политиците в прилежаща Румъния считат територията ѝ за част от своята страна и издигат концепцията за обединяване. Букурещ поддържа тези политически партии в Молдова, които се афишират за обединяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР