Посрещам Никулден изцяло в семейна обстановка, имам двама внуци, семействата

...
Посрещам Никулден изцяло в семейна обстановка, имам двама внуци, семействата
Коментари Харесай

Проф. Николай Милошев: И сеизмолозите се страхуват от земетресения

„ Посрещам Никулден напълно в фамилна конюнктура, имам двама внуци, фамилиите на моите деца, жена ми и татко ми, който е още жив, ще бъдат с мен, тъй като повече от 60 години за мен това е един прекрасен, фамилен празник. Нека да не забравяме и, че Никулден е и денят на банкерите, тъй че дано и те да отпразнуват своя професионален празник и да бъдат живи и здрави! “. Това пожела проф. дмн Николай Милошев, шеф на Института по сеизмология към Българска академия на науките, на всички празнуващи читатели на БГНЕС.

„ Когато стане дума за прогнозиране на земетресенията би трябвало да си отговорим на три въпроса: Къде биха могли да се случат, какъв брой мощни биха могли да бъдат те, и по кое време биха могли да се случат. Ние имаме сеизмично дейни региони - Благоевградско, Симитли, Софийския, Горнооряховския и Шабленския. Колко мощни могат да бъдат земетресенията са авансово магнитудно избрани по цялата територия на страната, само че по кое време би се случило едно земетресение никой от нас не може да каже “, разяснява специалистът.

Но и в днешния празничен ден не може да избяга от специалността си. Казва, че в живота трусовете са доста, и прецизира, че и сеизмолозите също се опасяват от трусове. „ За страдание, допустимо е да се случи мощно земетресение и по българските земи. Сега ние знаем за мощни трусове от времето на предходни генерации, тъй като серията от мощни земетресения завършва към 1928 година, като изключвам това от 1986 година в Стражица, и това през 2012 година в Перник. Ние живеем в сеизмично деен регион, в това няма нищо ужасно, единствено би трябвало да се научим да не се опасяваме и да имаме чувството, че при един подобен случай ние ще бъдем защитени. Да вземем за образец Япония – в нея непрестанно стават трусове, тъй като това е сеизмично най-активният регион, и най-вероятно поради това хората от доста години са положили големи старания да строят такива здания, че да бъдат сеизмично защитени. Ние въпреки всичко живеем друго от тях, защото популацията в Япония е привикнало да обитава с възприятието за допустимо земетресение “, разясни проф. Милошев, след което посочи, че в историята на България най-силното плитко земетресение е през 1905г. в региона на Симитли, където магнитудът се дефинира от 7,8 по вредите и реакциите на хората. „ За благополучие оттогава няма фрапантни случаи, земетресението в Перник от 2012 година беше мощно, само че не взе жертви “, посочи още сеизмологът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР