Посредством приемането на този закон се изпълнява изискването за правна

...
Посредством приемането на този закон се изпълнява изискването за правна
Коментари Харесай

Обнародваха в Държавен вестник новия Закон за БНБ

Посредством приемането на този закон се извършва условието за правна конвергенция на устройствения закон на Българската централна банка, като се реализира правната й интеграция в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България.

 

Новият Закон за Българска народна банка отразява и правните несъответствия, регистрирани в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Основен метод в закона е използването на законодателна техника, която заобикаля възпроизвеждането на директно използваните Договор за функционирането на Европейския съюз и Устава на Европейската система от централни банки и на Европейската централна банка, а вместо това, където е подходящо, се включват препратки към тях.

В рамките на формалната процедура на координиране на новия организационен закон на Българската централна банка, на 18 септември 2023 година Управителният съвет на ЕЦБ одобри мнение по отношение на интеграцията на Българска народна банка в Евросистемата. В него ЕЦБ показва положителна оценка както за задачата на закона да се реализира нужното ниво на правна конвергенция, по този начин и употребяваната в него техника да се заобикаля възпроизвеждането на директно използваните разпореждания от правото на Съюза.

 

Новият Закон за Българската национална банка, претекстовете към него, както и отчетът за цялостната предварителна оценка на неговото влияние може да намерите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР