Последствията от наложения мораториум върху цената на електроенергията ще доведат

...
Последствията от наложения мораториум върху цената на електроенергията ще доведат
Коментари Харесай

ЕРП-та и ЕСО скочиха срещу мораториума върху цените на тока

Последствията от наложения мораториум върху цената на електрическата енергия ще доведат до „ колапс на цялата електроенергийна мрежа “, който ще повлече със себе си цялата стопанска система на България. Това показват в известие до медиите от електроразпределителните сдружения и Електроенергиийният систематичен оператор.

Те упорстват за разговор с властта за превъзмогване на рецесията в бранша и попречване на вероятно прекъсване на електроснабдяването. Припомняме, че по-рано през днешния ден Народното събрание реши да се наложи мораториум върху цените на електрическата енергия, водата и парното. В ранния следобяд, новосформираната краткотрайна парламентарна комисия за енергийната рецесия утвърди решение мораториумът да работи от на следващия ден, 16 декември, до 31 март следващата година. По време на полемиката в комисията Рамадан Аталай от Движение за права и свободи съобщи, че приемането на мораториума е било в нарушаване на правилника. По думите му, това решение е " вкарало енергетиката в колапс ". " Това решение ще ви тежи дълго време ", обърна се той към останалите членове на комисията и предизвести, че вредата от мораториума върху компаниите в електропреноса ще е сериозна. Той счита, че мораториумът няма да е в интерес и на българските жители. Решението за новия период на деяние, утвърдено от краткотрайната комисия се чака на следващия ден да бъде прегласувано и одобрено като период в пленарна зала.

" Като купувачи на сила от борсата за покриване на софтуерните си разноски, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха отплата от 110 лв. за мегаватчас. Това компрометира мярката, трансформирайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните правила за равнопоставеност ", изясняват в изпратената по-късно до медиите позиция ЕСО и електроразпределителните сдружения.

Причината за настоящото положение на всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна рецесия от месец септември насам, подбудена от растежа на цените на електрическата енергия на борсовия пазар.

В общата позиция, изпратена от ЧЕЗ се сигнализира, че сдруженията са изправени пред липса на средства, с които да извършват отговорностите и ремонтните си стратегии в навечерието на зимния сезон - и дори провокиралите мораториума планове на КЕВР за цените след 1 януари в действителност няма да покачат приходите им.

От ерепетата и ЕСО възразяват страната да води обществена политика през механизми за изкуствено задържане на цените на електрическата енергия.

Подкрепата на семействата и уязвимите обществени групи на обществото, е редно да се извършва със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и обществената политика, считат създателите на позицията.

Те показват вяра, че " посредством взаимни старания и градивен разговор, ще намерим решение за справяне с рецесията в бранша, недопускане на спиране на снабдяването и ефикасна отбрана на енергийно уязвимите консуматори ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР