Последното за годината пълно слънчево затъмнение минава над Антарктида. То

...
Последното за годината пълно слънчево затъмнение минава над Антарктида. То
Коментари Харесай

Пълно слънчево затъмнение над Антарктида

Последното за годината цялостно слънчево затъмнение минава над Антарктида. То ще има много по-малко очевидци от всекидневно, тъй като цялостната му фаза ще е забележима единствено над дребни елементи от най-студения континент.

Частично затъмнение ще има над елементи от Африка, Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Дори и те ще видят единствено дребна част от явлението поради неговите по-особени часове.

Процесът стартира в 7:29 българско време, като цялостната фаза ще бъде достигната два часа по-късно. До 11:37 часа локално време затъмнението ще завърши изцяло.



НАСА предава събитието в своя формален стрийм според от атмосферните условия. Космическата организация ще разчита на видео от антарктическата експедиция на Джей Пасашоф, който през годините е наблюдавал и следил десетки затъмнения.

През 2022 година ще има две частични слънчеви затъмнения. Първото ще е на 30-ти април, като ще премине най-вече над Тихия океан и елементи от Южна Америка.

Второто ще е на 25-ти октомври, още веднъж отчасти, като ще премине над съвсем цяла Европа, северните елементи на Африка, Близкия Изток и елементи от Азия. Над България ще се "скрият " към 40-50% от слънчевия диск.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР