Последното национално допитване на в. "Йомиури" показва, че най-малко 34%

...
Последното национално допитване на в. "Йомиури" показва, че най-малко 34%
Коментари Харесай

Една трета от японците ще застанат зад Шиндзо Абе в предстоящите избори


Последното национално допитване на в. "Йомиури" демонстрира, че минимум 34% са подготвени да дадат гласа си на ръководещата "Либерална демократична партия" (ЛДП), ръководена от премиера Шиндзо Абе, на идните предварителни парламентарни избори през октомври.

Според изследването на второ място по известност се подрежда пък учредената напълно неотдавна "Партия на надеждата", чийто ръководител е кметицата на столичната японска префектура Юрико Койке.

Амбициите на самата Койке обаче не се радват на изключително утвърждение от страна на японските жители, което може да се трансформира в причина за загубата на доста гласове на политическата й групировка. Мнозинството запитани (62%) считат, че тя би трябвало да се концентрира единствено върху ролята си на губернатор и едвам 12% утвърждават устрема й към национално ръководство.

Третата позиция в класацията пък е отредена на партията "Ново Комеито", която е младши сътрудник на ЛДП в ръководещата коалиция. За момента тя получава шест на 100 от гласовете.

Японските анализатори акцентират, че понастоящем остава мъчно да се направи прогноза за окончателната класификация на политическите сили след вота, защото и тук 25% от участниците в изследването на "Йомиури" към момента не могат да вземат решение за кого да гласоподават.

Както БГНЕС напомня, министър-председателят на страната Шиндзо Абе взе решението за привикване на нови избори на 25 септември като още тогава съобщи, че го прави с желанието да завоюва публичната поддръжка за реализирането на икономическите промени и продължаването на сегашната политика на сигурност на фона на утежняване на обстановката на Корейския полуостров. По-рано тази седмица в изказване, излъчено от телевизия NHK Абе повтори тези свои упоритости, като акцентира, че се надява тези избори да "разчистят" пътя за бъдещето на Япония и японските деца.

"Това ще бъдат избори, които ще изискат отговор по какъв начин да бъде предпазена Япония и по какъв начин да се опази мирния живот на жителите й", съобщи Абе, който е министър председател на страната от към този момент 5 години.

Той удостовери и датата, на които японците ще могат да упражнят правото си на глас. Както бе оповестено и по-рано вотът ще се организира на 22 октомври, а на 10-ти ще бъде обещано начало на предизборната акция.

Чрез изборите Абе се надява да се възползва от растящия си рейтинг и отслабената и разединена съпротива, с цел да се завърне отпред на третата най-голяма стопанска система в света и да може по-лесно да прокара твърдата си политика по отношение на Северна Корея, както и обществените си, стопански и просветителни промени. Според скорошни социологически изследвания той има действителни шансове да реализира това макар поредицата кавги, раздрусали властта в Токио, които постановиха съвсем цялостна реорганизация на министерския състав. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР