Последният председател на Комитета за държавна сигурност на СССР (КГБ)

...
Последният председател на Комитета за държавна сигурност на СССР (КГБ)
Коментари Харесай

Последният шеф на Путин в КГБ се пресели в отвъдното

Последният ръководител на Комитета за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики (КГБ) ген. Вадим Бакатин умря на 84-годишна възраст, заяви РИА " Новости ". Причината за гибелта и други детайлности не се оповестяват.

Вадим Бакатин действително е и последният началник на настоящия съветски президент Владимир Путин в качеството му на офицер от руското разузнаване. Генералът е директен шеф на Путин като резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германска демократична република.

Бакатин е първи секретар на Кировския и Кемеровския регионален комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз през 1985-1988 година



След това до 1990 година е началник на Министерството на вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики, като е извикан в Москва по персоналната покана на руския водач Михаил Горбачов. Горбачов го характеризира като човек, който може да сведе корупцията в Министерство на вътрешните работи до най-малко. По времето Бакатин е отстранена системата на платените милиционерски информатори. Бакатин се опълчва и на потреблението на чиновници на Министерство на вътрешните работи за потушаване на митинги, в това число в балтийските републики.

През декември 1990 година той е уволнен и сменен като началник на Министерството на вътрешните работи от Борис Пуго, който по-късно се причислява към военни и офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), направили преврата против руския президент Михаил Горбачов през август 1991 година



През юни 1991 година Бакатин се кандидатира за президент на РСФСР и остава на последно място. По време на пуча през август 1991 година той се опълчва на ГКЧП и наред с другото е член на делегацията, която отива при руския президент Михаил Горбачов във резиденция Форос в Крим.

След несполучливия прелом Бакатин е назначен за началник на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и от него се чака да реформира структурата. На този пост Бакатин получава указания от управлението на страната да съобщи в символ на благосклонност плановете на подслушвателните устройства в посолството на Съединени американски щати в Москва.



Вадим Бакатин, руският политик Юрий Рыжов и Михаил Горбачев през 2002 година

През октомври 1991 година Комитет за Държавна сигурност (на СССР) престава да съществува и Бакатин оглавява една от структурите, които пораждат на нейно място - Междурепубликанската работа за сигурност. През декември 1991 година Междурепубликанската работа за сигурност е отстранена. Официалният декрет, с който се афишира оставката на Бакатин, е оповестен едвам през януари 1992 година и е подписан от президента Борис Елцин.

След оставката си Бакатин към този момент не заема държавни постове, а работи за Международния фонд за стопански и обществени промени и за търговски сдружения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР