Последният освободител на нацисткия концлагер Аушвиц - легендарният съветски фехтовач

...
Последният освободител на нацисткия концлагер Аушвиц - легендарният съветски фехтовач
Коментари Харесай

Последният освободител на Аушвиц напусна този свят

Последният избавител на нацисткия концлагер Аушвиц - именитият руски фехтовач Давид Душман, умря, заяви Франс прес.

Душман, който е съветски евреин, е умрял на 98-годишна възраст в Мюнхен, където живеел от няколко години, заяви през днешния ден еврейската общественост в южния немски град.

" Всеки очевидец на тази ера, който ни напуща, е огромна загуба, само че сбогуването с Давид Душман е изключително мъчително ", сподели общностната лидерка Шарлоте Кноблох, самата тя оживяла от Холокоста. Тя акцентира, че Душман " е избавил безчет човешки животи ".

" Той бе един от последните, които можеха да опишат тези събития от личния си опит ", означи Кноблох и изрази страдание за загубата на " един самоуверен и почтен мъж ".

Давид Душман, родом от някогашния Съветски съюз, през Втората международна война се бори против нацистка Германия. Той взе участие в фамозната борба при Сталинград - повратен миг в най-смъртоносния въоръжен спор в историята на човечеството. По това време 21-годишен пълководец на танк, Душман е измежду освободителите на 27 януари 1945 година на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на територията на модерна Полша. Съветската войска намира към 7000 оживели в лагера, където намират гибелта си над 1 милион души.

След войната Душман учи медицина и спорт. Става първенец по фехтовка на Съветския съюз през 1951 година, след което става и треньор на женския народен тим на Съюз на съветските социалистически републики, който печели доста олимпийски трофеи.

" Смъртта на Давид Душман надълбоко ме натъжи ", сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Германецът, някогашен фехтовач, си спомни своята среща с Душман през 1970 година:

" Той незабавно ми предложи своето другарство и препоръки, макар опита си от войната и от Аушвиц - надълбоко човечен жест, който в никакъв случай няма да не помни. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР