Последният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка

...
Последният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка
Коментари Харесай

Цачева: Последният доклад на ЕК е най-положителният, който сме имали


Последният отчет на Европейска комисия по механизма за съдействие и оценка е най-положителният, който сме имали и изрично не споделям квалификацията, дадена от госпожа Нинова /че отчетът е тежък пестник за България- бел.ред./. Това съобщи пред медиите в Министерски съвет министърът на правораздаването Цецка Цачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Европейска комисия и персонално господин Тимерманс оповестиха отчета за България, обвързван с напредъка по Механизма за съдействие и оценка- регистрират се обективно и ясно позитивните трендове и постигнатите резултати, сподели тя. Прави усещане цялостния позитивен звук на отчета, в който са направени недвусмислени оценки, както и редица положителни констатации, акцентира Цачева. Докладът дава голям брой позитивни оценки както за работата на настоящето държавно управление, по този начин и във връзка с цялостната обстановка в страната. Това се отнася и за активността на профилираните органи в битката им с проведената престъпност, уточни министърът. Независимо от дадените позитивни оценки и съответно посочения прогрес по 17-те рекомендации от годишният отчет от месец януари 2017 година, ясно се декларира, че работата би трябвало да продължи, което единствено може да ни стимулира и накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателното им осъществяване, продължи тя.

Правителството напълно поддържа изразената вероятност за прекосяване към водоравен механизъм за господство на закона, общ за Европейски Съюз. В този отчет липсват нови рекомендации.

Цачева се спря и на обособените раздели, по този начин както са записани в отчета, който стартира с частта за правосъдната промяна. Отчита се положително реда и механизма, по който бяха определени членовете на новия Висш съдебен съвет, а процедурите за това са били обществени и открити, уточни Цачева.

Част от рекомендациите от януари т.г. са в развой на осъществяване, мониторингът на Европейска комисия ще продължи и през 2018 година, само че в края на идната година, когато ще бъде идващия отчет, може да се направи дефинитивно умозаключение за това по какъв начин сме ги изпълнили, отговори на въпроси на медии Цачева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР