Последният бял носорог от мъжки пол почина в зоопарк в

...
Последният бял носорог от мъжки пол почина в зоопарк в
Коментари Харесай

Почина последният мъжки бял носорог

Последният бял носорог от мъжки пол умря в зоопарк в Съединени американски щати. След гибелта на Ангалифу представителите на неговия тип са пред изгубване, защото на планетата са останали още 5 бели носорога – все женски.

Ангалифу е умрял на 44 години от естествена гибел, оповестяват чиновниците на зоогическата градина в Сан Диего посредством обществената мрежа Туитър, представени от Българска телеграфна агенция.

Мъжкият бял носорог бе докарат в американската зоологическа градина през 80-те години на предишния век от Судан. Зоолози вършиха опити да не престават типа, само че те бяха все несполучливи.

Преди време в клетката на Ангалифу беше настанена женската Нолу, само че двамата не съумяха да основат поколение.

Сътрудници от Института за проучване и запазване на околната среда са запазили семенен материал от умрелия носорог, като споделят, че ще възобновят опитите за оплождане на женските бели носорози, с цел да спасят типа от изгубване.

Три от редките носорози се намират в Кения, един от тях остава в Съединени американски щати, а петата женска се намира в зоологическа градина в Чехия.

През 1960 година белите носорози по света са били 2250, като голяма виновност за тяхното рекордно изгубване имат бракониерите, които ги убивали поради рядката им кожа и рог.

В някои култури се счита, че рогът от бял носорог има лечебни свойства. Заради това поверие съществува черен пазар, който популяризира редкия рог.

Белият носорог е обитавал тревистите местности на Южна Африка. Той е много по-едър от черния носорог, като на дължина доближава до 4.5 метра, а на височина – до 2 метра.

Заради тежестта му от 3600 кг той е най-едрият сухоземен бозайник след слона.

Въпреки че е сив на цвят, в науката се назовава бял. Предполага се, че това комплициране е пристигнало, когато англичаните са превели холандската дума вийд, означаваща необятен, на уайт, което се превежда като бял.

Холандците нарекли типа на носорога необятен поради необятната му уста, която доста прилича формата на клюн и е доста друга от тази на черния носорог. Прочутият му рог стартира да пораства, когато животното навърши 1 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР