Последните три седмици, през които очите на света бяха насочени

...
Последните три седмици, през които очите на света бяха насочени
Коментари Харесай

BBC: Какво се случва на украинския фронт, докато света гледа към Близкия изток

Последните три седмици, през които очите на света бяха ориентирани към спора сред Израел и Хамас, бяха " положително време " за съветския президент Владимир Путин , написа авторитетният английски боен анализатор Майкъл Кларк в колонката си за Sunday Times, представен от съветската работа на " Би Би Си "

По това време съветската войска стартира да ускорява офанзивите си в Украйна, съсредоточавайки главните си старания в Авдеевско и Купянско направлвение . Освен това, счита специалистът, Русия явно е почнала зимната си въздушна атака , трансформирайки гражданската инфраструктура в своя съществена цел за втора поредна година.

От изключително значение, съгласно Кларк, е подновяването на съветските офанзиви против Авдеевка , която " се трансформира във втори Бахмут " . Докато завладяването на Бахмут бе по-скоро алегорично, в сравнение с стратегическо, Авдеевка има същинска стратегическа стойност - тя се намира на основен път към Донецк, а нейната пътна система я прави врата към Южен Донбас.

За Украйна тези седмици бяха сложни, декларира Кларк. На фона на протичащото се в Близкия изток Киев се тормози, че Западът може да спре да му оказва помощ, в случай че види, че обстановката на фронта е в задънена улица . Западните водачи не са заинтригувани да водят война на безсилие и желаят да видят триумфа на украинската войска на бойното поле, акцентира специалистът.

Според него измежду украинските военни се носят клюки, че главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и президентът на Украйна Владимир Зеленски имат разнообразни визии за актуалната обстановка . Залужни счита, че Украйна би трябвало да се концентрира върху запазването на сегашните си позиции и подготовката за военни дейности през 2024 година, с което Зеленски не е склонен.

Руските медии, които обърнаха внимание на публикацията на Кларк, показаха това като " схизма " и " триене " сред началника на Генщаба.

Въпреки това обстановката за Украйна към момента не е задънена улица , счита Кларк. По-специално, украинските войски съумяха да нанесат големи щети на съветската войска, която изпрати елементи да нападат Авдеевка, в последните борби.

Ако Киев успее да се оправи със настоящия напън от страна на Русия в Донбас, то непосредствената " стратегическа премия " за него ще бъде привеждането на окупирания Крим в зоната на елементарен достъп за ракети и артилерия, обобщава английският специалист. И това ще направи прекомерно рисково за Русия да го употребява като боен център за превозване на войски и самолети до бойните полета в Украйна.
 Зеленски: Русия изгуби
Зеленски: Русия изгуби " най-малко една бригада " в опит да превземе Авдеевка

Бригадите варират по мярка и могат да наброяват сред 1500 и 8000 войници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР