Последните пет години са били най-горещите откакто се води статистика.

...
Последните пет години са били най-горещите откакто се води статистика.
Коментари Харесай

НАСА: Последните 5 години са най-горещите, откакто водим статистика

Последните пет години са били най-горещите откогато се води статистика. Според отчет на НАСА, рекордното стопляне в няколко поредни години, неизбежно ще докара и до естествени катаклизми, каквито в действителност към този момент се случват, заяви.

Арктически студове и рекордни горещини. Пожари, наводнения, унищожителни тропически стихии. Природни катаклизми в разнообразни точки на планетата, само че директно свързани с климатичните промени. 2016 година е най-горещата, откогато през 1850-а стартира систематично да се мерят температурите. Средната температура предходната година, е с към 1 градус повече, спрямо тази от времето до Индустриалната ера.



„С една дума – горещо е. По-горещо от всеки път, а това ще докара до повишаване на равнището на Световния океан, наводнения, значителни снеговалежи, горещи талази. Затоплянето ще промени цели екосистеми – от полюсите, до тропиците“, сподели Гавин Шмит, Институтa за галактически проучвания към НАСА „Годдард“. „Виновникът“ от дълго време е прочут – човешката активност, довела до нараснали равнища на въглеродните излъчвания.

 globaltemps_agency_comparison_2018

„Планета, на която няма ледени шапки, а равнището на океаните е с 25 метра по-високо. Ако не желаеме да ни се случи, би трябвало незабавно да се откажем от използването на невъзобновяеми енергийни източници и да спрем всеобщото изсичане на гори“, сподели Шмит.

Прогнозите за 2019-а надалеч не са обнадеждаващи – единствено в първия месец от годината станахме очевидци на рекордни жеги в Австралия и ледена ера в Северна Америка. През последните дни пък Австралия се бори с наводнения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР