Последните няколко дни се превърнаха в истинска касапница за треньорите

...
Последните няколко дни се превърнаха в истинска касапница за треньорите
Коментари Харесай

Треньори-ментета, пишман шефове, слаб футбол!

Последните няколко дни се трансфораха в същинска кланица за треньорите в efbet Лига. По друго стичане на събитията, договорите на още трима експерти бяха скъсани, с което българското състезание се трансформира в същински хегемон по рокади на този пост.

По статистика на сътрудниците от " Тема Спорт ", след едвам девет изиграни кръга, към този момент половината тимове са с нови наставници, което е невиждано в историята на шампионата. В нито едно друго състезание на Стария континент, с календар есен-пролет, няма осем рокади. Най-близо до нашето " достижение " е Хърватия с шест смени до момента през акцията.
 Родната efbet Лига чупи върхове по треньорски смени
Родната efbet Лига чупи върхове по треньорски смени

Пак сме на дъното

От години е ясно, че търпимостта към треньорите у нас е съвсем нулева. Досега наклонността бе такава, че повече от своеволията на своите ръководители страдаха българските експерти. Вижда се обаче, че към този момент никой не чака и т.нар задгранични експерти.

Да се зачуди човек, треньорите ли са " ментета " или тези, които ги назначават?

Пресен образец за необичайно треньорско предопределение беше Хосе Мари Бакеро. Дали Венци Стефанов, който по принцип е много обстоятелствена личност, ще си признае, че назначението на испанеца си беше някакъв тип " скица ".

Бакеро е легенда като футболист и безспорен неуспех като треньор. Фойерверк, който прелетя край квартал " Овча купел " и искрено си беше чист пи ар за най-стария столичен клуб. Но, с цел да се приказва за спортно-техническите триумфи на Славия, а не за назначение/уволнение на футболна легенда, " белите ", а и множеството клубове у нас, би трябвало да гледат надалеч по-отговорно към треньорския пост.

Та вижте статистиката на Бакеро! Пубела, Малага Б, Реал Сосиедад, Полония, Легия Варшава, Хуан Аурих - в нито един клуб процентът му на победи не е над 50%. Или казано по различен метод - 153 мача като треньор - 52 победи 61 загуби и 40 равенства. А преди Славия, за последно бе работил като ментор през 2013 година!
 Новият треньор на Берое желае още попълнения
Новият треньор на Берое желае още попълнения

Пазарът не спира

Захващам се толкоз обширно с най-стария столичен клуб, тъй като техният образец е учебникарски. До напълно скоро, те даваха показно за това по какъв начин би трябвало да се работи по треньорското направление. Цялата власт беше при Загорчич, експертът имаше неопределен заем на доверие, а с това пристигнаха доходоносните изходящи прехвърляния, оценките и присъединяване в европейските клубни шампионати.

А какво се случва когато се отклониш от правилния път? Идва необоснован чужденец, правиш серия от тежки загуби и обричаш сезона си още през месец септември.

Но хитра лисица е чичо Венци!
 Снимка 622118
Източник:

Ако беше българин, до момента да сме се начели в медиите на цветущи изявления какъв брой бил несръчен, по какъв начин унищожил тима и така нататък Сега обаче играе на " мълчанка ". Първо става въпрос за сякаш реномиран иностранец, а добре знаем, че сме страна на чуждопоклоничеството. Също по този начин Бакеро добре знае своя интерес и съгласно информации по медиите си е имал повече от постоянна наказателна клауза, която го е карала да се усеща изцяло предпазен. И по този начин Стефанов трябваше да пипа с кадифените ръкавици, с цел да не стане фаул и да вади тлъсти пачки от личния си джоб...
 Нищо ново: Аржентинец поема Берое
Нищо ново: Аржентинец поема Берое

Пристига в идващите часове

Случаят в Берое е малко по-различен, само че и Густаво Араголаса не впечатляваше с визитка. Оказа се, че един от реномираните ни клубове се трансформира във върха на неговата треньорска кариера. Но по този начин сме привикнали, да вършим " густото " на анонимници, а качествени български експерти да стоят без работа.

До един месец хора като Бакеро и Араголаса ще не помнят, че са имали допир с джунглата на българския футбол.

В нея обаче постоянно ще си останат нашите треньори, като смяната с третирането им от родните ръководители първо би трябвало да стартира от самите тях. Българският експерт е належащо да има самочувствие, а да не бъде просто заплатаджия, който притреперва при всяка забележка от шефовете над него. Да се образова и следи последните трендове, а също по този начин да бъде осведомен юридически с правата си при сключване на контракт, с цел да бъде в позицията на " сътрудници " като Бакеро, а не да написа безкрайни тъжби до БФС за няколко заплати.

Хубаво да се обмисля и всяка оферта, защото да работиш, " тъй като просто би трябвало ", несъмнено не оказва помощ в Първа и Втора лига. Лично за мен надалеч по-активна би трябвало да бъде и асоциацията на българските треньори, която преди време беше набрала някаква инерция и демонстрираше интензивност. Честно казано, сега даже не съм сигурен дали съществува...

Само посредством тези дейности българският треньор ще се усеща предпазен, сполучлив и отстояващ своите правила. Пък тогава и да се надява на кариера зад граница. Към днешна дата наш експерт няма да забележим даже в Сърбия, просто тъй като никой не получава нужното време, с цел да разгърне даже част от своя капацитет, че някой инцидентно да го забележи.
 Славия се раздели с Бакеро
Славия се раздели с Бакеро

Очаква се оповестяването на Иван Колев

А до момента в който това нека се случи, ще си гледаме хора като Бакеро, Араголаса и тем сходни, които ще грабят по-малко от българския футбол, до момента в който не достигнем до последната дупка на кавала.

Не че към този момент съвсем не сме там...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР