Последните два месеца доказаха, че информационният фронт е не по-малко

...
Последните два месеца доказаха, че информационният фронт е не по-малко
Коментари Харесай

Войната срещу истината

Последните два месеца потвърдиха, че осведомителният фронт е не по-малко значим от военния и Европа, България и Съединени американски щати ще би трябвало да лимитират дейностите на Русия и да отговорят на тях. Това значи, че през идващите месеци ще би трябвало доста деликатно да се предефинира какво е свободата онлайн и по какъв начин да се лимитират злоупотребите с нея.

" Щяха и на Хитлер да разрешат да си купи реклама и да и си спонсорира постовете ", заключи преди време артистът Саша Барън Коен по адрес на обществените мрежи. И назова Фейсбук - " най-голямата пропагандна машина в историята ". Щом сме стигнали до миг, когато даже провокативен комедиант като Коен да изисква по-строги регулации на наличието и да сигнализира за безпроблемно разпространяване на дезинформацията, значи линията на допустимост е от дълго време прекрачена.

Когато възпитаваме дребни деца внушаваме главния принцип, че свободата води със себе си отговорности и граници. Ако приемем, че всички ние, целият свят е едвам съзряващ младеж във връзка с свободното потребление на интернет и обществените мрежи, то може би е пристигнало времето за налагане на ясни правила.

Ако не ги наложим в този момент, има сериозна заплаха напредналите технологии да разрушат постепенно градената с години демократична народна власт, чиято вътрешност е уважението към индивида и неговите права.
Реклама
Пандемията ни сподели, че заплашен е освен публичният контракт, само че напълно непосредствено и здравето и живота ни. В България доста жертви на ковид можеха да бъдат избавени, в случай че не се разпространяваха безконтролно конспирации и ненаучни изказвания. Европейският парламент сега разисква Законодателен акт за цифровите услуги, който би трябвало да помогне в борбата против дезинформацията.

Злонамерената агитация и изопачаването на информацията не е от през вчерашния ден, те съществуват като похвати от епохи, разказани детайлно в потребния труд на Виктор Клемперер " Езикът на третия райх " (1947). Но лесният и бърз достъп до милиарди хора през интернет и разнообразни платформи, ги прави още по-опасни и резултатът от тях е съвсем незабавен. Дали станалият жертва на логаритъма на " Кеймбриж аналитика " една заран приблизително статистическият англичанин ще се разсъни и ще вземе прочувственото решение да гласоподава за Брекзит, а след това ще съжалява или българин ще повярва на съветските тролове, че фрагментите от жертвите в Украйна, са на артисти, това са все проявления на еднакъв феномен.

Първо пандемията, а в този момент войната изкараха на повърхността съществени проблеми с бързото таргетирано разпространение на подвеждаща информация и манипулирането на публичните настройки. Експертите предупреждаваха, че осведомителна борба се води от години и в нея Русия, Китай и други властнически режими имат дейна роля.

" Няма натурален демократичен международен ред и няма правила, в случай че те не бъдат прилагани. Освен в случай че демокрациите не се пазят дружно, силите на автокрацията ще ги унищожат " ,, журналистка и историчка, отличена с " Пулицър ".
Реклама
Какъв е потребният ход или по какъв начин да запазим свободата на словото в демократичните общества, без отворената малка врата, която злонамерено се употребява за проведено разпространяване на подправени вести? И в същото време, по какъв начин да се пазим от прекалено много регулации, с цел да не превърнем разпоредбите в цензура? Еднозначен и елементарен отговор няма.

Важната информация, въз основата на която жителите би следвало да създадат своя либерален избор, когато гласоподават или когато вземат участие в референдум или даже когато решат дали да се имунизират или не, би трябвало да е тествана, да се проучва умерено, а не прочувствено, а това е доста мъчно в актуалния свят на бързо шерване, лайкове и вайръл просвета.

Новото е способността да се следи държанието на хората в обществените мрежи, недобронамереният собственик на тази информация може да ни познава по-добре, в сравнение с ние самите се познаваме. Израелският историк Ювал Харари предизвестява за механизма да се опознават и употребяват човешките недостатъци и уязвими места, в това число от подправените вести. И в случай че преди пропагандата е работила на правилото на бомба - една и съща информация за всички, в този момент в играта са безчет тънко прицелени стрели.

По този метод напредналите технологии, самообучаващите се логаритми и прочие нарушават едно от главните човешки права - правото на образуване на лично мнение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Дори английският мъдрец Джон Стюарт Мил, прочут като гневен покровител на " свободата на словото " още през XIX в., споделя, че с цел да има свободна замяна на хрумвания, хората би трябвало да стъпват на общи понятия и разбирания. А в епохата на " различните обстоятелства ", ние даже не можем да се съгласим, че земята е кръгла, липсва обща основа за спор.

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт, която умря преди месец, написа през 2018 година: " Често имахме различия, само че най-малко започвахме от една и съща осведомителна база, през днешния ден не е по този начин. Сега хората научават новините от калейдоскоп от източници, някои надеждни, доста - не ". В книгата си " Фашизъм. Предупреждение ", Олбрайт напълно съответно сигнализира света, за това, което съветският президент Владимир Путин възнамерява и за методите, по които се приготвя - " пионерската роля на Русия в използването на обществените мрежи като оръжие отразява не някаква невероятна културна податливост към хакерство, а по-скоро опитът на Путин от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), където разпространението на дезинформация беше метод на живот. Ефектът е по-голям в този момент, в сравнение с беше по време на Студената война, тъй като целевата група е голяма и налична. "

Съществува и такова нещо като неверно разбрана отговорност за плурализъм, изключително в българския медиен пейзаж. В закона за Радиото и малкия екран не попада разбиране като " две гледни точки ", акцентира Жана Попова, преподавателка по телевизионна и радиожурналистика във ФЖМК по време на конгрес за езика на омразата " Не единствено думи ". Понякога публицисти се крият зад израза " показване на другата позиция " и по този начин се дава естрада за популистки изявления, език на омразата или за изопачени истини. Плурализмът е значим, само че с цел да съществува, гледните точки би трябвало да бъдат предпазени и да се акцентира главната разлика сред мнение и факт.

Въпросът е има ли друга позиция, когато да вземем за пример става въпрос за неоправдана експанзия на една страна по отношение на друга. Необходима е обикновена морална хигиена. Дори гневни бранители на свободата на словото по принцип, в тази ситуация с пропагандата на Русия по отношение на войната, която започнаха в Украйна, незабавно изрекоха позиция, че малките екрани Russia Today и Sputnik би трябвало да бъдат спрени. Чуха се и другите гласове - публицисти се притесняваха, че това може да сътвори казус за по-силна цензура. Европейският съюз не просто спря излъчването им, само че пожелаха от Meta - компанията майка на Фейсбук и Instagram да не им разрешават да споделят вести в техните платформи в Европа. Не всички обществени мрежи реагират бързо.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Преди седмица Guardian разгласиха следствие, което потвърждава, че Tik Tok логаритъмът предлага на консуматори видеа с пропагандна и лъжлива информация. Сред публикуваните лъжливи изказвания, беше повтаряното, само че в никакъв случай недоказано обвиняване, че Съединени американски щати имат лаборатории за биологично оръжие в Украйна.

Междувременно регулацията в Twitter ще стане още по-трудна, в случай че акционерите одобряват офертата на Илън Мъск от преди дни да купи платформата. Основателят на Tesla желае да трансформира обществената мрежа в " бастион на свободата на словото ", както го схваща той. Според него, в случай че направи Twitter своя благосъстоятелност, обществената мрежа няма да има потребност да се преценява с мнението на акционери и рекламодатели и да модерира наличие, което съгласно тях е обидно. Остава да се надяваме, че новият Законодателен акт за цифровите услуги на Европейския съюз, който беше авансово утвърден на 25 март и следва да бъде дефинитивно признат, ще има резултатът, който дава обещание: повече отчетност и вдишване на отговорност от страна на огромните платформи за техните дейности и за систематичните опасности, които пораждат, в това число във връзка с дезинформацията.

В идващите няколко текста навлизаме в дълбочина в механизмите на пропагандата и подправените вести, задаваме въпроса безгранична ли е свободата на изложение на ръководителя на БХК Красимир Кънев, беседваме и с юрист Еми Палмър от Надзорния съвет на Фейсбук и Instagram.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР