Последните данни на БНБ показват към края на месец юни,

...
Последните данни на БНБ показват към края на месец юни,
Коментари Харесай

Подгряват публиката за по-високи лихви...

Последните данни на Българска народна банка демонстрират към края на месец юни, че корпоративните заеми в евро до 1 млн. са усвоени от компаниите при рекордно ниска рента от към 3.26%. За съпоставяне - месец по-рано цената им е била 3.73%, а преди година - 3.80 на 100. Още по-интересна е обстановката при заемите за бизнеса над 1 млн. евро, където лихвите се се свили от 3.30% на 2.15 % през последната година.

Финансовите институции през последните две години компенсираха намаляващите доходи посредством покачването на таксите и комисионите от предоставяните от тях общоприети услуги. Стигна се до такава степен да вкарват даже такси за услуги, каквито не се изискват в границите на дъщерните структури на банката-майка в други страни.

Очевидно обаче тези варианти към този момент са изчерпани.

Ето за какво, изненадващо за мнозина, идва прогнозата на Българска народна банка, че през второто и третото тримесечие на 2020 година

лихвените проценти по новоотпуснатите заеми

за семейства и нефинансови предприятия ще се покачат. На този декор прекомерно оправдателно звучи, че конюнктурата на паричния пазар в Еврозоната към този момент е изменена. Та ние още даже не сме прекрачили вратата на чакалнята към Еврозоната и към този момент се озовахме в „ окото на бурята “. Или най-малко по този начин звучат идващите редове:

"Предвид почналото от средата на март нарастване на лихвените проценти на паричния пазар в Еврозоната (б.ред. т.е. още преди разгара на коронакризата), изключително в средносрочните и дълготрайните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), както и обстоятелството, че те се употребяват като референтни лихвени проценти от някои банки, е евентуално лихвените проценти по новите заеми да стартират да се покачват ", прецизира Българска народна банка в си Икономически обзор, който обаче е основан на данните от месец март.

Според Централната ни банка

спомагателни фактори, които биха могли да повлияят върху възходящата посока на лихвените проценти по заемите са предстоящото утежняване на кредитоспособността на кредитополучателите и по-високата награда за странови риск, които е допустимо да доведат до изцяло покачване на рисковата награда по заемите. Евентуалното нарастване на необслужваните заеми в банковата система, което би могло да се чака в следствие от утежняването на макроикономическата среда, също може да способства за повишение на лихвените проценти по новите заеми. И това още веднъж би било удар върху компаниите, тъй като не те образуват макроикономическата среда, само че пък те ще са, които би трябвало да поемат тежестта на по-високите лихви.

Кредитите за бизнеса, контрактувани в лв. ,

през последните месеци са отчели спад в лихвите. При тези до 1 млн. лв. - от 3.80 на 3.26% на годишна база, а при заемите над 1 млн. лева - от 2.94% на 2.45 %. Трябва да се знае обаче, че на месечна база за втората група заеми се следи повишаване на цената с 0.10 на 100.

Заемите за бизнеса през юни са нарастнали с 2.8% на годишна база, до момента в който през май покачването им на годишна база е с 2.9 %. Като в края на месеца юни заемите доближават 34.460 милиарда лв..

Към края на юни се следи забавна динамичност и при

лихвите по заемите за семействата .

Например при потребителските заеми в лв. се вижда спад по отношение на месец май - от 8.37 на 7.60%. При заемите в евро обаче лихвата се повишава - от 3.19 на 3.36 %, само че пък преди година тя е била 3.68 на 100.

При жилищните заеми в лв. цената се повишава от 2.85% на 2.91%, само че при тези в евро пада - 3.57% на 3.53 на 100.

Кредитирането в този сегмент като че ли е замръзнало, като годишният растеж може да бъде пояснен най-просто със сериозната интензивност на пазара на парцели преди настъпването на коронакризата. Например в края на юни 2020 година жилищните заеми възлизат на 11.301 милиарда лева и нарастват на годишна база с 13.3%, до момента в който през май годишното нарастване е било 13.8 %.

Потребителските заеми пък възлизат на 11.563 милиарда лева и се усилват със 7.1% по отношение на юни 2019 година. За съпоставяне през май годишното им покачване е било 7.1 %.

Статуквото при депозитите се резервира

и за разлика от упованията за нарастване на цената за заеми лихвите по депозити, наподобява, ще се запазят на рекордно ниските си равнища. Струва си да се спомене, че те се подяждат в допълнение от инфлацията.

"Високата ликвидност в банковата система и притокът на привлечени средства от резиденти, както и продължителният интервал на стимулираща парична политика на ЕЦБ повлияха за образуване на дълготрайна наклонност към намаляване на лихвените проценти на междубанковия пазар и лихвените проценти по депозитите, които към началото на 2020 година доближиха исторически най-ниските си нива ", изясняват от Българска народна банка.

При депозитите на семействата през юни 2020 година по отношение на година по-рано междинният лихвен % по влоговете в левове понижава до 0.10%, а по тези в евро до 0.09 %. Интересното е, че даже при тези нива жителите не престават да се доверяват на банките да пазят парите им, като спестяванията към 30 юни доближават 57.171 милиарда лева, при годишен растеж от 7.8 на 100.

За нефинансовите предприятия междинният лихвен % по депозитите в левове през юни 2020 година спрямо юни 2019 година се намалява с до -0.05%, а по тези в евро - до 0.01процента. Все отново в края на юни депозитите на неправителствения бранш са 86.321 милиарда лв., като годишното им нарастване е 8.3% (8.6% годишно покачване през май).

Спестяванията на компаниите са 26.007 милиарда лева

и на годишна база се усилват с 11.9%, като през май годишното покачване беше 12.4 %.

Както към този момент стана дума, в тази обстановка банките е все по-вероятно да се насочат към следващо привличане на доходи от такси и комисиони. В последните месеци още веднъж се стигна да увеличение на таксите и комисионите за най-масовите банкови услуги. Например такса за превод, изработен в офис към друга банка, към този момент доближава 5 лева, а единствено преди към година таванът бе 3 лв.. Увеличават се таксите и по други всеобщи услуги - разкриване, поддръжка и закриване на сметка.

Може да се каже, че по този метод банките насочват клиентите си към своите онлайн канали за банкиране, където разноските за потребителите са доста по-малки. Но в последно време таксите и за тези интервенции започнаха да порастват.

Освен това кредитните институции отпускат заеми по антикризисните стратегии на Българската банка за развиване без такси и комисиони, което постанова приходите да се образуват от услуги за останалите клиенти.

Разбира се, нарастванията не са от през вчерашния ден или през днешния ден, като по публична информация на Асоциацията на банките през 2019 година кредитните институции у нас са спечелили от такси 1.32 милиарда лв.. И приходите от тях са с 5.8% повече по отношение на получените през 2018 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР