Последните 10 дни бележим крехка тенденция за намаляване на случаите.

...
Последните 10 дни бележим крехка тенденция за намаляване на случаите.
Коментари Харесай

Кантарджиев видя крехка тенденция за спад на заразените

Последните 10 дни бележим нежна наклонност за понижаване на случаите. Това не би трябвало да понижи нашата зоркост и да тръгнем в противоположна посока, уточни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Той даде образец, че в София за месец от над 1000 на 100 000, заболяемостта е понижава над 600. Нямаме и „ черни ” области – с 1000  болни на 100 000 население. Враца обаче се намирала в плато. 

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че 14-дневната заболяемост е 554 на 100 000 население. Така се нареждаме на 9-о място в Европейски Съюз и 3-о място на Балканския полуостров. 14-дневната ни смъртност е 27.5 на 100 000 население. По този индикатор сме на второ място в Европейски Съюз.

За последни 7 дни излекуваните случаи от коворнавирус са 16 872. Общо за последните 4 дни – единствено за тази седмица, са 11 405. „ Това прави усещане, тъй като тези цифри за вярата в тази борба, която продължава да указва напън върху здравната системата. ”, сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов

В лечебни заведения са 6998 пациенти, от тях 544 са в интензивни структури. 52% от леглата са леки форми на ковид, 42% от интензивните кревати също са заети. Най-много са в Ямбол – 98%, Шумен – 85%, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен, Разград. Здраният министър акцентира, че няма терзания, че леглата ще стигнат.

Директорът на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов обясни, че Европейска комисия е договорила 2 милиарда ваксини, като за България има гаранция, че ще получи всички, които е поискала. По думите му няма информация за закъснение на графиците към този миг. След мнение на европейската организация по медикаментите ще бъдат разказани всички показания и противопоказания за имунизациите и до края на месеца се чака да се получи по-детайлна информация за имунизациите, добави Кирлов. Все още обаче няма утвърдена ваксина, акцентира здравният министър.

Той уточни още, че през 2003-а сме имали Sars-Covid-1. „ Тази година антигенните проби и другите са Sars-Covid 2. Това е втора версия на коронвируса от 2003-а, в случай че можем да си позволим такова съпоставяне. От 2003-а компаниите работят по основаването на ваксина против вируса. Тя минава всички лабораторни условия ”, сподели проф. Ангелов.

Допълнителните 1000 лева за джипитата не били получени, само че казусът е бил при приемането на бюджета на Здравната каса, откъдето трябвало да дойдат парите. Министърът увери, че те ще получат средствата такива, каквито са били обещани. Със средствата за останалите чиновници, които са на първа линия, които се изплащат по европейски план, нямало проблеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР