Последни указания от МОН за матурите. Зрелостниците, които са поставени

...
Последни указания от МОН за матурите. Зрелостниците, които са поставени
Коментари Харесай

Последни указания от МОН за матурите

Последни инструкции от МОН за матурите. Зрелостниците, които са сложени под карантина като контактни лица, няма да е належащо да показват негативен PCR тест, с цел да бъдат позволени да се явят на матурата. Това съобщи Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в просветителното министерство. Тя увери, че карантинираните зрелостници ще положат изпита при всички ограничения, с цел да не се сътвори контакт с възпитаници, които не са под карантина и не са заболели.

„ В отговор на питане на МОН получихме писмо от Министерството на здравеопазването, в което се споделя, че контактите зрелостници могат да бъдат позволени до явяване на изпита в обособена стая, с напредване с персонален превоз и да бъдат защитавани от квестори, които са имунизирани. Няма условие за негативен тест. Има основана организация за това се грижи РЗИ, които авансово ще осведомят Регионалните просветителни инспекторати кои са карантининирате възпитаници и Министерство на вътрешните работи, че тези лица ще нарушат карантината си в датата на изпита, с цел да могат да го положат “, изясни пред бТВ специалистът от просветителното министерство.

Контактните зрелостници ще бъдат до петима в стая. Такива пространства ще има във всяко едно учебно заведение. Костадинова не чака проблеми и дефицит на сходни стаи, защото към петък позитивните зрелостници са били 5, а карантинираните като контактни – 11.

За тези, които не съумеят да се явят на държавен зрелостен изпит по една или друга причина, има и втора дата.

„ Преди пандемията постоянно е имало заболели от други заразни болести, които не са съумели да се явяват. Те могат да се явят в края на август “, сподели още Костадинова. Тя се надява това да не попречи за приема им в университет.

„ В годините зрелостниците, които са се явявали на ДЗИ през август, са намирали своето място в университет. В чужбина също няма място за терзания, тъй като записването нормално е с тапия и то става есента “, изясни още специалистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР