Последната седмица от земния живот на Исус Христос. Седмицата се

...
Последната седмица от земния живот на Исус Христос. Седмицата се
Коментари Харесай

Традициите Повеляват: Задължително Направете Това На Първия Ден От Страстната Седмица!

Последната седмица от земния живот на Исус Христос. Седмицата се назовава " Велика " или " Страстна седмица ", т.е. Седмица на страданията, въведения към безконечния живот.

Всеки ден от Страстната седмица е наименуван популярен и свят. През всеки един от тях църквата възпоменава посредством специфични богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста, написа новини.бг.

След като възкресил в събота мъртвия от четири дни Лазар и влезнал възседнал бял осел в Ерусалим, където го посрещнали тържествено с палмови клончета като Месия, Исус непринудено вървял малко по малко към предначертаната си орис.

Любопитно е за какво назоваваме тази седмица буйна.

Всъщност на старобългарски пристрастеност значи страдалчество. По тази причина дните на Христовите премеждия от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до гибелта му са наречени буйна седмица.

В българската домашна православна традиция всеки от дните се отбелязва по необикновен метод.

Първите 3 дни са отредени за разтребване у дома, като се придава и алегорично пречистващ темперамент – прави се за здраве.

На Велики четвъртък се съблюдава строга възбрана за работа, боядисват се великденските яйца.

На Велики петък (наричан още Разпети петък) - върви се на черква и се минава под масата 3 пъти за здраве.

На Велика събота нормално се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Страстната седмица е най-дългата в християнския календар, наситена с покъртителни прекарвания.

Вярващите на Разпети петък вървят на черква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятиетоИзточник: Гергана Костадинова, БГНЕС

Великопостните служби през делничните дни са присъщи с покайно пеене. Царските двери остават затворени, като знак за отделянето на индивида от Царството Божие.

На Велики понеделник евангелистите ни описват по какъв начин Божият наследник влезнал в Йерусалимския храм и го намерил цялостен пълен с търговци.

Обхванат от заветен яд, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище.

Във Велики понеделник

Eвангелистите ни описват по какъв начин Божият наследник влезнал в Йерусалимския храм и го намерил цялостен пълен с търговци. Обхванат от заветен яд, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище.

Църквата популяризира св. патриарх Йосиф - наследник на св. патриарх Яков и предобраз на Исус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в непознатата нему страна, той минал през голям брой премеждия, само че фараонът го направил втори по власт и състояние в цялото царство.

Подобно на Йосиф Господ Исус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил малтретиран и страдал поради човешките грехове.

Църквата ни предлага да размислим също над облика на безплодната смокиня (смоковница), която изсъхнала откакто била прокълната от Господ.

'Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън'.

Така и ние ще бъдем наказани, в случай че не живеем в молитвено общение с Бога, не се стремим да се усъвършенствуваме във вярата, не се изпълваме с добродетели, и не принасяме духовни плодове.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР