Последната седмица на юли ще остане в историята с повишение

...
Последната седмица на юли ще остане в историята с повишение
Коментари Харесай

Борсов наблюдател: Историческо решение, което ще остане незабелязано

Последната седмица на юли ще остане в историята с покачване на лихвите в Съединени американски щати от 5.25% на 5.50%. Темповете на растежа им към този момент са най-бързите и не е изненада, че вложителите бързо прибавиха в упованията си още едно повишаване, откакто щатската стопанска система реши да не послуша икономистите и не влезе в криза.

Определям съвещанието като историческо, а не повишението на самите лихви, тъй като на него централните банкери би трябвало да кажат дали виждат резултатите от смяната на политиката. Дали съгласно тях ще се усети стягането на изискванията за финансиране и дали ще продължат да лимитират растежа на стопанската система, с цел да поддържат ниската инфлация по-дълго време? Ако отговорът на тези въпроси е позитивен, тогава ще възникне идващия – дали Федералният запас ще признае, че към този момент води политика на надзор на доходността и тя ще продължава още години напред. Централната банка към този момент го прави, тъй като краткосрочните лихви са по-високи от дълготрайните при облигациите. Остава да забележим напредък на лихвите по депозитите, което би свалило доста облагите на банките. Именно това ще се случи, в случай че Федералният запас признае, че доходността по краткосрочните бумаги би трябвало да остане още дълго време на нивата над 5%.

Инвеститорите се концентрират върху докладите за второто тримесечие. Дотук към момента дребна част от фирмите са разгласили резултатите си, само че статистиката сочи 9% понижение на облагите на годишна база. Това е доста сериозен спад, само че американският показател S&P 500 е над нивото от 4500 пункта и е на крачка от върховете си. Изненадата за утежняване на корпоративните облаги идва от фармацията, само че по-важното е, че вложителите не санкционират фирмите за по-слабите резултати. Тези акции, при които прогнозите се оказват по-високи от резултатите, има даже покачване на цените им. Разликата с предходното тримесечие е, че тогава позициите с разочароващи облаги бяха осъдени значително от вложителите. Тълкувам това като знак, че настроенията са извънредно положителни и растежът на показателите ще продължи в околните две седмици, до момента в който тече сезона на докладите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР