Последиците от срутването на моста в Балтимор се отразяват на

...
Последиците от срутването на моста в Балтимор се отразяват на
Коментари Харесай

Трагедия в САЩ разклаща глобалния фондов пазар

Последиците от сриването на моста в Балтимор се отразяват на международните фондови пазари, предизвиквайки спад в акциите на транспортните и въгледобивните компании.

Пристанището, което служи като главен път за превозване на контейнери и круизни лайнери, разполага с най-дълбокото равнище в залива Чесапийк в Мериленд.  

Разположено по-близо до Средния Запад спрямо други пристанища по Източното крайбрежие, то включва пет публични и дванадесет частни терминала, както е разказано на уеб страницата на държавното управление на Мериленд.

Ключова роля играе пътят I-695, който е значима пътна артерия за камиони и моторни транспортни средства, свързваща Вашингтон, Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. Нещастният случай се е случи тъкмо преди идния Великденски уикенд в страната, което изостря въздействието му върху транспортните мрежи.

Според данни, предоставени от Пристанищната администрация на щата Мериленд, пристанището в Балтимор е най-натовареното в Съединените щати във връзка с автомобилните транспорти, като през 2023 година са минали над 750,000 транспортни средства. Освен това то се отличава като най-голямото американско пристанище по размер за обработка на селскостопански и строителни машини, както и на селскостопански артикули.

Миналата година пристанището означи основен миг, като обработи рекордно количество товари, което му отреди 20-о място в класацията на най-големите пристанища в страната във връзка с общия брой товари, съгласно статистиката на Бюрото по превоз.

След злополуката с кораба, нает от датската корабна компания Maersk, който се сблъска с моста “ “, цената на акциите на Maersk означиха забележителен спад, като в Копенхаген те паднаха с цели 8%.

Преди случая акциите на Maersk към този момент бяха отбелязали спад от 25% от началото на годината до понеделник, което се дължи на провокациите в района на Червено море и пониженото търсене на товари след пандемията. Преди това, през февруари, компанията разгласи прекъсването на програмата за назад изкупуване на акции и показа очакване за доста понижаване на приходите.

Освен това разстройствата засегнаха и Consol Energy, въгледобивна компания, която разчита на морския терминал в Балтимор за товарене на въглища на огромни океански кораби, като цената на акциите ѝ се намали с 10%.

Спадът на акциите във вторник докара до загуба на почти $200 милиона от пазарната капитализация на Consol, което я понижи до почти $2.4 милиарда.

По сходен метод спадът в цената на акциите на Maersk докара до загуба от към $500 милиона в пазарната капитализация. Очаква се финансовите последствия за спедиторите, застрахователите, Consol и други заинтригувани страни да бъдат трайни и да продължат няколко месеца.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР