Посланиците на Русия в редица европейски държави, както и дипломатите,

...
Посланиците на Русия в редица европейски държави, както и дипломатите,
Коментари Харесай

Европейските страни привикват руските посланици

Посланиците на Русия в редица европейски страни, както и дипломатите, заемащите постовете шарже д`афер в съветските посолства бяха извикани в респективните външни министерства поради гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални, предадват международните организации.

По време на днешните разисквания чиновници от трите страни осъдиха гибелта на Навални и подчертаха, че считат Кремъл за виновен, се споделя в изказвания на външните министерства на трите балтийски страни.

Външните министри на Естония, Латвия и Литва (Маргус Цахна, Кришанис Каринш и Габриелюс Ландсбергис ) приканиха в Талин, Рига и Вилнюс дипломатите, представляващи Русия, Москва да обясни събитията към гибелта на Навални и да съобщи тялото му на неговото семейство.

Както стана известно следователите ще задържат още 14 дни тялото на умрелия в затворническа колония съветски опозиционен политик.

В общо заявление външните министри на трите страни също по този начин разкритикуваха идните президентски избори в Русия, за които считат, че няма да бъдат " нито свободни, нито почтени ".

" Предвид безспорното потъпкване на опозицията и самостоятелните медии, неналичието на почтени за доверие различни претенденти и на интернационалните наблюдаващи на вота, тези избори няма да имат каквато и да е демократична легитимност ", написа в документа.

Естония, Латвия и Литва също по този начин обявиха, че няма да признаят планувания избор и резултатите му в окупираните от Русия територии на Украйна.

В Мадрид външното министерство на Испания извика посланика на Русия Юрий Клименко поради гибелта на Навални.

В Стокхолм шведското министерство на външните работи извика съветския дипломат в Швеция също поради гибелта на съветския опозиционер.

" Европейски Съюз би трябвало да работи против политическото подтисничество в Русия. Това е още по-важно, поради обстоятелството че на 16 февруари Алексей Навални умря в пандиза в Русия ", се споделя в изказване на шведския външен министър Тобиас Билстрьом.

Шведското държавно управление също по този начин пое самодейността на европейско равнище да се прегледа опцията за нови наказания против Москва, се споделя още в изказване на ведомството.

И в Берлин съветският дипломат в Германия беше извикан в немското външно министерство.

Норвежкото външно министерство разгласи нощес, че е привикало съветския дипломат след гибелта в пандиза на съветския опозиционер Алексей Навални.

" Днес министерството на външните работи привика съветския дипломат за уточнения по отношение на гибелта на Алексей Навални ", се споделя в изказване на министерството.

" По време на срещата Норвегия ще изрази мнението си за отговорността на съветските управляващи за гибелта му и по отношение на обезпечаването на транспарантно следствие ", се показва в изказването, като се добавя, че срещата ще се състои скоро.

Френският външен министър Стефан Сежурни разгласи през вчерашния ден, че е извикал съветския дипломат във Франция след гибелта в пандиза на опозиционера Алексей Навални.

" Поисках съветският дипломат да бъде извикан в 18,30 ч. " (местно време), разгласи министърът по време на пътешестване до Аржентина, като добави, че " режимът на Владимир Путин още веднъж е посочил същинската си същина ".

Нидерландската външна министърка Ханке Брoйнс Слот разгласи през вчерашния ден, че е извикала съветския дипломат в Нидерландия във външното министерство.

Лондон привика дипломати от съветското посолство още в петък вечерта.

" Ужасно е, че Алексей Навални заплати най-високата цена за битката си за свободна и демократична Русия ", съобщи Брoйнс Слот в обществената мрежа " Екс ".

" Днес следобяд разпоредих съветския дипломат да бъде извикан в министерството, с цел да желая уточнения за гибелта на Навални ", добави министърката.

" Настойчиво призоваваме Русия да върне тялото на Навални на фамилията и околните му ", сподели Брoйнс Слот.

Смъртта на 47-годишния Навални в далечен затвор в Арктика, където той излежаваше 19-годишна присъда, беше оповестена в петък. Западът счита съветските управляващи за виновни за гибелта му.

Русия би трябвало да разреши без значение и транспарантно интернационално следствие за гибелта на Алексей Навални, прикани през вчерашния ден европейският висш представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на Европейски Съюз.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън може да наложи нови наказания на Русия след гибелта на опозиционния отстъпник Алексей Навални.

" Вече имаме наказания, само че обмисляме налагането на спомагателни такива ", съобщи Байдън пред кореспонденти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР