Посланиците на доброто на Държавната агенция за закрила на детето

...
Посланиците на доброто на Държавната агенция за закрила на детето
Коментари Харесай

ДАЗД връчи своите ежегодни награди „Посланик на доброто

Посланиците на положителното на Държавната организация за протекция на детето за 2022 година бяха наградени на публична гала. За четвърта поредна година ДАЗД отличи вдъхновяващи персони и организации, които са образец за всеки от нас. Носителите на наградата „ Посланик на положителното " на Държавната организация за протекция на детето са хора с огромни и сърца, които постоянно са подготвени да подадат ръка и да оказват помощ.

„ В Държавната организация за протекция на детето имаме вяра, че би трябвало да демонстрираме положителното, тъй като след себе си то носи още положително. Нашите посланици са на друга възраст, с разнообразни специалности, само че ги сплотява най-ценното – те оказват помощ, подаряват, избавят. Те са ентусиазъм и образец за всеки ", сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Първите посланици на положителното за 2022 година дружно с Държавната организация за протекция на детето направиха допустимо прибирането на едно българско дете от Украйна в страната ни. Близо година държавните институции и сътрудниците им от неправителствения бранш, под координацията на Държавната организация за протекция на детето, поставиха всички старания това да стане допустимо. Така се стигна до щастливата развръзка и детето към този момент е в България. Благодарение на краткотрайно ръководещия посолството на България в Украйна Теодор Савов, съдружие „ Еквилибриум ", фондация „ А21 ", „ Надежда и домове за децата " - клон България ", Дирекция „ Социално подкрепяне " – Русе, координирани от ДАЗД, дребното момиче към този момент е на несъмнено място в подобаваща за него среда, заобиколено от усмивки и любов. Заслужената премия връчи служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев награди идващите посланици на положителното – служителите на реда от второ районно ръководство в град Русе. При приемането на сигнал за пожар в Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания „ Любов " служителите на реда идват първи на мястото. Въпреки, че не разполагат със специфична екипировка стартират евакуация на децата и младежите до идването на сътрудниците им пожарникари. Благодарение на бързата им реакция и смела постъпка огнената буря нанася единствено материални вреди и за благополучие няма потърпевши.

Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „ Н.И. Пирогов " към този момент е и „ Посланик на положителното " на ДАЗД. Директорът на болничното заведение доктор Валентин Димитров получи премията от служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Призът е за програмата на болничното заведение „ Детско здраве ", която е към този момент на 10 години. За това време едни от най-хубавите лекари са прегледали безплатно над 18 500 деца в разнообразни градове в страната.

„ Посланик на положителното " за 2022 година е и началникът на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница проф. Анна Кънева и нейният екип, които направиха неповторима животоспасяваща интервенция на едвам едномесечно бебе. Детето към оня миг е и с тегло малко над кг. Въпреки сложността на оперативните дейности никой от лекарите в екипа не се поколебава и с професионална и всеотдайна работа дават късмет за живот на това дете. Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев връчи наградата на проф. Анна Кънева и екипа й.

Българска спортна федерация за деца и младежи в риск също към този момент са в фамилията на посланиците на положителното на ДАЗД. 17-те спортни клуба на Федерацията работят интензивно с деца от обществените услуги. По самодейност на Федерацията са обезпечени и 20 целогодишни стипендии за най-успешните спортисти измежду децата и младежите в риск. Наградата на ръководителят на Федерацията Анатоли Илиев връчи олимпийската шампионка, многократна носителка на европейски и международни трофеи, международната рекордьорка и ръководител на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

„ Посланик на положителното за 2022 година е и тенисистът Димитър Кузманов. Освен с безбройните триумфи на корта, един от най-хубавите спортисти на България, тенисистът Димитър Кузманов, печели сърцата на всички и с готовността си постоянно да застане зад благотворителна и благородна идея. Десетки са самодейностите му в поддръжка на нуждаещи се деца. Успява да сплоти в благотворителен базар доста от най-известните и обичани български спортисти, с цел да подкрепи за лекуването на нуждаещо се дете. В поддръжка на децата от Центъра за настаняване от фамилен вид за деца в град Добрич в различен благотворителен търг подарява цялата си екипировка. Често Димитър Кузманов споделя, че благотворителността осмисля триумфите му.

Матеа Рачкова от Габрово и сестрите Виктория и Никол Цветанови от Враца са едни от най-малките посланици на положителното. Трите очарователни девойки отрязват красивите си, дълги коси, с цел да ги дарят за изработката на перуки за онкоболни пациенти. Матеа и Виктория нямат 10 години, когато взимат това благородно решение, а най-малката от тях – Никол следва образеца на кака си, макар че още е последна група в детска градина. Момичетата получиха своите награди от заместник-министътъ на труда и обществената политика Надя Клисурска.

„ Посланик на положителното " са и благородните и надарени деца Никол Николова и Ралица Минкова от Плевен. Малките чаровници занапред са избрали да основават Добро. Когато двете девойки научават за ориста на детенце, което се нуждае от интервенция в чужбина, вземат решение че не може да са безучастни. И по този начин дружно основават детската брошура " Приключенията на кончето Сапфир ", написана от 10-годишната Никол и илюстрирана от 12-годишната Ралица, която издават благодарение на родителите си, а всички средства от продажбата й постъпват в сметката на нуждаещото се дете. Златното момиче на България и вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова награди Никол и Ралица.

Фондация „ Три дами " са „ Посланик на положителното " 2022 година на Държавната организация за протекция на детето. От самото начало на идването на бежанци от Украйна у нас, те са неразделно до нуждаещите се. „ Три дами " са основатели и на акцията Мисия " Нов другар ", която е от деца и за деца. Карол Виньо, заместник-представител на УНИЦЕФ в България им връчи кристалното сърце.

Преди повече от 10 години Мария Благоева взема решение да напусне добре платена и сигурна работа да стане приемна майка е най-правилното. Причината за това – е тогава десетгодишния Реми. Тяхната история е доказателство, че когато едно дете среща обич и схващане, се отплаща многократно със същото и най-много става виновен и потребен член на обществото. Заместник-министърът на труда и обществената политика професор Емил Мингов връчи премията на Мария Благоева.

„ Посланик на положителното " е и Жанета Кирчева от Габрово. Тя е от хората, които надълбоко имат вяра, че единствено положителното ще избави света. Приема за своя задача да оказва помощ ежедневно на фамилии и деца изпаднали в потребност. Превръща се в опора за тях. Затова основава и фейсбук групата „ Добрини за Габрово ". Наградата от нейно име получи регионалния шеф на Габрово Кристина Сидорова. Призът връчи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова да връчи премията.

Планинският избавител Мартин Джокин от Планинската избавителна работа към Българския червен кръст добавя листата на посланиците на положителното за 2022 година Той мечтае да е планински избавител още от напълно дребен. Неговият татко също е планински и постоянно, когато има опция Мартин е в планината с него и другите спасители. И по този начин до момента в който навършва годините, с цел да може да изкара курсовете и публично да се включи в екипа. С към този момент доста избавителни акции зад тила си Мартин е безапелационен, че най-голямото благополучие е да схванеш, че индивида, на който са помогнали, към този момент е добре. Неговата премията връчи ръководителят на Държавната организация за бежанците при Министерски съвет Мариана Тошева.

Журналистът от БТВ Кристина Газиева е „ Посланик на положителното " на ДАЗД за 2022 година Тя е създател на десетки репортажи, които освен, че съумяват да ни обединят за благородни дела, само че и в това време да ни опише, че положителното съществува. Нейната графа „ Спасените " не може да остави никой безучастен. Тя беше наградена от доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Специални посетители на церемонията „ Посланик на положителното " на Държавната организация за протекция на детето бяха ръководителят на конституционния съд на Република България Павлина Панова, заместник-главният прокурор Даниела Машева, Ева Жечева, шеф в дирекция „ Права на детето " към Омбудсмана на България и други Талантливата млада певица Дани Илиева поздрави гостите с нейна авторска ария, отдадена на децата./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР