Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс е направила официално

...
Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс е направила официално
Коментари Харесай

Неяснотите около Брексит създават несигурност за гражданите и фирмите

Посланикът на Англия у нас Ема Хопкинс е направила публично работно посещаване в Пловдив и е имала поредност от срещи с бизнес организации, английски жители, студенти и възпитаници, оповестиха от пресцентъра на общината. Събитието е посветенo на 140-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред България и Англия. "За един ден посолството ще оперира отвън столицата и ще осъществяваме на процедура активността му във Вашия град ", е споделила Ема Хопкинс. Според нея "важна е тази политика на отвореност и поддръжка изключително за английските жители, които са избрали да живеят тук и които по силата на подписано съглашение сред Европейски Съюз и Англия резервират правото си на престояване, опазване на здравето, пенсии, както и българските жители във Англия. "

Пловдив е неповторим град, който дава доста благоприятни условия за бизнес, развиване и разцвет, е отговорът на кмета Здравко Димитров. Пловдив е един от най-бързоразвиващите се стопански градове. Само в "Тракия икономическа зона " работят над 180 огромни компании и това поражда редица провокации пред общината. Голяма част от целите са свързани с превъзмогване на провокациите от бързото разгръщане на града. Това постанова построяването на нови учебни заведения и детски градини, възстановяване качеството на опазването на здравето, решение на проблемите с натоварения трафик, възстановяване качеството на въздуха и питейната вода. За жителите е значимо Пловдив да продължи да поддържа културата и опазването на археологията, с която доста се гордеят.

Кметът се надява бизнесът да поддържа процеса, като основават условия освен за работа, само че и да организират обществени и просветителни политики в границите на самите индустриални зони. "Трябва да сме обединени при реализацията на положителните решения за Пловдив, още повече че ще има нови значими планове за града, а и следва нов програмен интервал. "

За нейно превъзходителство Ема Хопкинс Пловдив е специфичен град, град на развиването, в който опитът на английския бизнес е позитивен. Тя е съобщила, че стартира дейна работа с английските жители в България, обвързвана с Брекзит и измененията, които предстоят.

Кметът Здравко Димитров е декларирал подготвеност общинската администрация да спомага, където е допустимо, за превъзмогване на отрицателните последици за жителите поради излизането на Англия от Европейския съюз.

Важно е да задържим интереса на задграничните студенти, които учат в Медицинския университет, тук е основна ролята и на английското учебно заведение, което отвори порти неотдавна. Според заместник-кметът Стефан Стоянов няколко английски компании се развиват доста добре, повишавайки заплатите на своите чиновниците, както и стандарта на живот. А по този метод България излиза от руслото на евтина дестинация за произвеждане и се усилва комерсиалния продан. От общината са изразили подготвеност за по-тесни взаимоотношения сред английското посолство и за подкрепяне на търговията и връзките сред Пловдив и Англия.

Обединеното кралство е значим търговско-икономически сътрудник за България и английските вложители са високо ценени у нас. Стокообменът сред двете страни нараства стабилно. В последните девет години той върви нагоре и даже през 2015 година прескочи сумата един милиард евро. През 2018 година двете страни са обменили артикули за над 1.19 милиарда евро. Англия заема 11-о място в нашия експорт и е на 18-о място във вноса. Търговското салдо сред двете страни е позитивно, като се изключи 2017-а. За шестте месеца на предходната година стокообменът е на стойност 577 млн. евро, като прогнозите са още веднъж да премине границата от един милиард евро.

Сред 100-те най-големи компании с присъединяване на задгранични вложители в България са сдруженията: "Уилям Хюз България " ООД - в региона на железни произведения, структури и профили (William Hughes), "Шел България " ЕАД - търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), "Импириъл Табако България " ЕООД - търговия на едро с тютюневи произведения (Imperial Tobacco Group Plc) са с присъединяване на вложители от Англия (по данни на БАИ).

Едно от най-честите недоволства на английските компании, разрастващи бизнес в България, е бавното правораздаване. А забавянето на делата се отразявало на покупко-продажбите с вложители. Другото недоволство на бизнесмените било, че нашето законодателство се мени прекомерно бързо. Друга сфера, която постоянно основава проблеми, е тази с публичните поръчки. Затова нееднократно послоник Ема Хопкинс е препоръчвала по-голям надзор над процедурите и дейностите, свързани с тях. Необходимо е да се дават и електронни услуги. С подобряването на имиджа на България ще бъдат привлечени повече английски вложения в страната и ще се усили експортът към Англия, означават хората от Британско-българската бизнес асоциация (BBBA). Проблемът е, че дребните и междинните компании на Острова или не знаят нищо за България, или имат неприятно отношение.

Неяснотите към Брексит също основават неустановеност към момента в активността на фирмите у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР