Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е получил писмената

...
Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е получил писмената
Коментари Харесай

Русия прати важен документ на САЩ. Какво иска Путин

Посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Съливан е получил писмената реакция на Москва на отговора на Съединени американски щати по тематиката за гаранциите за сигурност. Това излиза наяве от документ, оповестен на уеб страницата на съветското външно министерство. Той съдържа 11 страници, предава БГНЕС. 

Разполагането на съветски въоръжени сили на своя територия не може да засегне съществени ползи на Съединени американски щати. Това се споделя в писмения отговор на Русия по отношение на гаранциите за сигурност.

„ Изхождаме от обстоятелството, че разполагането на съветските въоръжени сили на своя територия не визира и не може да засегне главните ползи на Съединени американски щати. Бихме желали да напомним, че нашите сили не се намират на украинска територия ”, се споделя в документа.

В случай на приемане на Украйна в НАТО, тя може да се опита да „ върне ” Крим със мощ, което ще въвлече Съединени американски щати и техните съдружници във въоръжен спор с Русия.

„ Обвиненията, съдържащи се в отговора на Съединени американски щати, че Русия е „ окупирала Крим ”, също не дават отговор на истината. През 2014 година в Киев беше осъществен държавен прелом, чиито основатели, подкрепени от Съединени американски щати и техните съдружници, си сложиха за цел да основат националистическа страна, която да наруши правата на съветското и рускоезичното население, както и на други нетитулни етнически етноси. Не е изненадващо, че в тази обстановка кримският народ гласоподава за обединяване с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в състава на Руската федерация беше взето посредством свободно изложение на тяхната воля в осъществяване на правото на самоопределяне, залегнало в Устава на Организация на обединените нации. Не е употребена мощ или опасност за приложимост на мощ. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен ”, се споделя в документа.

„ Ако Украйна бъде призната в НАТО, ще има действителна опасност режимът в Киев да се опита да „ върне ” Крим със мощ, което ще въвлече Съединени американски щати и техните съдружници, в сходство с член 5 от Вашингтонския контракт, в директен въоръжен спор с Русия с всички произлизащи от това последици ”, се споделя в текста.

Съединени американски щати не са дали градивен отговор на главните детайли на плана за контракт за гаранциите за сигурност, квалифициран от Москва. Това се показва още в писмения отговор на Русия.

„ Заявяваме, че американската страна не е дала градивен отговор на главните детайли на плана за контракт за гаранциите за сигурност, квалифициран от съветската страна ”, излиза наяве още от текста.

Съединени американски щати са пренебрегнали пакетния темперамент на предложенията на Русия по отношение на гаранциите за сигурност, като съзнателно са избрали „ комфортни ” тематики, декларира съветското външно министерство. То акцентира, че сходен метод ускорява подозренията по отношение на желанието на Съединени американски щати да трансформират обстановката в региона на сигурността в Европа.

Червените линии и главните ползи на Москва в региона на сигурността се подценяват, а Западът отхвърля правото на Русия да ги постанова.

„ Пренебрегват се нашите червени линии и локални ползи в региона на сигурността и се отхвърля неотменимото право на Русия да ги ползва. Това сигурно е недопустимо за нас ”, е конкретизирано в документа.

Съединените щати са удостоверили поддръжката си за политиката на отворени порти на НАТО в отговора си на предложенията на Русия за гарантиране на сигурността.

" Съединени американски щати удостоверяват " твърдата си поддръжка " за политиката на НАТО на " отворени порти ". Но това опонира на съществени задължения на СССЕ/ОССЕ, най-много на уговорката " да не се укрепва личната сигурност за сметка на сигурността на другите ", се споделя в документа.

Москва предлага на Вашингтон взаимно да изработят ново " равнище на сигурност ". " Русия продължава да се застъпва за интегриран метод към стратегическите въпроси. Предлагаме да работим дружно, с цел да разработим ново " уравнение на сигурността ", се споделя в документа.

Москва упорства за евакуиране на всички въоръжени сили и оръжия на Съединени американски щати, ситуирани в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Югоизточна Европа (ЮИЕ) и Прибалтика.

" Настояваме за евакуиране на всички американски военни сили и въоръжения, ситуирани в ЦИЕ, ЮИЕ и Прибалтика. Убедени сме, че националният потенциал в тези зони е задоволителен. Готови сме да обсъдим тази тематика въз основа на членове 4 и 5 от съветския план на контракт ", се споделя в документа.Русия чака съответни оферти от членовете на НАТО за наличието и формите на правно застраховане на отхвърли от разширението на Алианса на Изток.

" Призоваваме Съединени американски щати и НАТО да се върнат към осъществяването на интернационалните си задължения за поддържане на мира и сигурността. Очакваме съответни оферти от членовете на Алианса по отношение на наличието и формите на правно обвързване на отхвърли от по-нататъшно разширение на НАТО на Изток ", се споделя в документа.

Москва приветства готовността на Вашингтон за съвещания за попречване на произшествия в намерено море и във въздушното пространство над него.

" Що се отнася до предотвратяването на произшествия в намерено море и във въздушното пространство над него, приветстваме готовността на Съединени американски щати да вземат участие в съответните съвещания. Това обаче не може да размени решаването на главните въпроси, повдигнати от Русия ", се споделя в документа.

Съединени американски щати не са дали отговор на предлагането на Русия да върнат нуклеарните оръжия на своя територия и да се въздържат от по-нататъшното им разполагане отвън границите си и са се лимитирали да предложат да се оправят с нестратегическите нуклеарни оръжия, без да се преценяват с съответното им местонахождение.

" В своя документ Съединени американски щати не са дали отговор на детайл от пакета от ограничения, който предложихме, като евакуиране на нуклеарните оръжия, ситуирани отвън националната им територия, и отвод от по-нататъшното им разполагане отвън националната територия, а са се лимитирали да упоменат нуждата от разглеждане на въпроса за нестратегическите нуклеарни оръжия в границите на платформата за стратегически разговор, без да вземат поради спецификата на тяхното разполагане и други фактори, влияещи върху сигурността на страните ", се отбелязва в документа.

Вашингтон не е подготвен да се откаже от дестабилизиращата си политика на основаване на преимущества за себе си и своите съдружници за сметка на съветските ползи в региона на сигурността.

" Изявленията в общия проект по отношение на разглеждането от американска страна на неделимостта на сигурността, са в директно несъгласие с нежеланието на Вашингтон да се откаже от контрапродуктивния си и дестабилизиращ курс на основаване на преимущества за себе си и своите съдружници за сметка на ползите на Русия в региона на сигурността. Това се случва вследствие на необузданото използване от страна на ръководения от Съединени американски щати Северноатлантически алианс на политика на безкрайно геостратегическо и военно асимилиране на постсъветското пространство, в това число на територията на Украйна, която е с изключително сензитивен темперамент за нас. Всичко това се случва директно на границите на Русия ", се споделя в документа.

Русия счита за нереалистичен и тесногръд метода на Съединени американски щати за понижаване на напрежението в сходство с самодейността на Запада за рационализация на Виенския документ.

" Изглежда, че американската страна допуска, че военното напрежение може да бъде понижено посредством по-голяма бистрота и спомагателни ограничения за понижаване на риска в сходство със западните оферти за модернизиране на Виенския документ. Смятаме сходен метод за нереалистичен и едностранен, целящ да " разобличи " активността на съветските въоръжени сили ", се споделя в документа.

Русия вижда капацитет за съглашения със Съединени американски щати по отношение на ограничения за понижаване на риска от полети на тежки бомбардировачи наоколо до границите на двете страни.

" Отбелязваме вниманието на американската страна към съветската концепция за спомагателни ограничения за понижаване на риска във връзка с полетите на тежки бомбардировачи наоколо до националните граници на страните. Виждаме тематика за разискване и капацитет за взаимно допустими съглашения. Напомняме за един също толкоз значим детайл от нашето пакетно предложение, който се отнася до сходни походи на надводни бойни кораби, които също са свързани със съществени опасности ", се отбелязва в текста.

Русия отбелязва готовността на Съединени американски щати да работи всъщност по самостоятелни ограничения за надзор на въоръженията и понижаване на риска.

" Отбелязваме желанието на Съединени американски щати да работят всъщност по обособени ограничения за надзор на въоръженията и понижаване на риска. Същевременно означаваме, че Вашингтон най-сетне призна валидността на редица съветски оферти и начинания в тези области, които бяха показани през последните години ", се споделя в документа.

Предложенията на Съединените щати за " следващи ограничения " по Договора за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ, импровизирано название - СТАРТ-3) опонират на договореностите, реализирани на срещата на върха в Женева.

" Съединени американски щати оферират да се включат " неотложно " в разговора за стратегическа непоклатимост, с цел да се разработят " следващи ограничения след СТАРТ ". По този метод обаче американската страна се пробва да наложи метод, който не е координиран с нас и който се концентрира само върху нуклеарните оръжия, без да се регистрира способността на тези или тези средства да носят директна опасност за националната територия на другата страна ", се акцентира в документа. " Подобна едностранчива позиция опонира на договореностите, реализирани на срещата на върха сред Съединени американски щати и Русия на 16 юни 2021 година в Женева, по отношение на всеобхватния темперамент на стратегическия разговор, предопределен да постави основите на бъдещи ограничения за надзор на въоръженията и понижаване на риска.

Предложената от американската страна опция за ограничения за взаимна инспекция на комплексите " Aegis Ashore " в Румъния и Полша, както и на някои уреди в европейската част на Русия, може да бъде доразвита.

" Предложената от американската страна опция за развиване на концепцията ни за ограничения за взаимна инспекция във връзка с комплексите " Aegis Ashore " в Румъния и Полша, както и на някои уреди в европейската част на Русия, може да бъде употребена в бъдеще ", се споделя в документа.

Причините за спора в Донбас са от вътрешноукраинско естество, а изказванията на Съединени американски щати за съветско присъединяване в тях са несъстоятелни.

" Повтарящата се в отговора на Съединени американски щати теза, че Русия е " разпалила спора в Донбас ", е несъстоятелна. Причините за него са от чисто вътрешноукраински темперамент. Тя може да бъде решена само посредством използване на споразуменията от Минск и пакета от ограничения, чийто приоритет и отговорност за използването им са ясно избрани и единомислещо доказани в Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число от Съединените щати, Франция и Обединеното кралство. В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. В нито един от тези документи не се загатва отговорността на Русия за спора в Донбас. Русия, дружно с ОССЕ, играе ролята на медиатор в главния формат на договарянията - Контактната група - и дружно с Берлин и Париж - в Нормандския формат, който формулира рекомендации към страните в спора и следи за тяхното осъществяване ", се споделя в документа.

Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да се откажат от политиката си на въздържане на Русия и да подхващат съответни, на практика ограничения за деескалация на военно-политическата обстановка.

" Мерките за подсилване на доверието и сигурността във Виенския документ от 2011 година са съответни на актуалната конюнктура. Трябва да са налице нужните условия, с цел да може да се стартира разискване на тяхното възобновяване. За тази цел Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да се откажат от политиката на въздържане на Русия и да подхващат съответни на практика ограничения за деескалация на военно-политическата обстановка ", се споделя в документа.

Обсъждането на нестратегическите нуклеарни оръжия е невероятно без решаването на въпроса за неразполагането им в неядрени страни от НАТО.

" Бихме желали да уточним, че нашите оферти са свързани с решаването на казуса с съществуването на американски нуклеарни оръжия на територията на някои неядрени страни от НАТО - в нарушаване на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие - които могат да поразяват цели на съветска територия. Това ще включва и унищожаване на инфраструктурата за бързото разполагане на такива оръжия в Европа, както и преустановяване на практиката на НАТО да организира учения с присъединяване на неядрени държави-членки на НАТО, в боравенето с тези оръжия ", се споделя в документа. " Без премахването на този дразнител е невероятно да се разисква тематиката за нестратегическите нуклеарни оръжия ", прибавят от съветското външно министерство.

Отхвърлянето от страна на НАТО на по-нататъшни дейности, които вредят на сигурността на Русия, остава неотложно, в противоположен случай обособените ограничения за надзор на въоръженията няма да бъдат устойчиви. Министерството на външните работи притегли вниманието на Вашингтон към обстоятелството, че Русия " предлага да се търси изцяло дълготрайно решение на неприемливата обстановка, която продължава да се развива в евроатлантическия район ".

" Преди всичко става дума за основаване на устойчива основа на архитектурата на сигурността под формата на съглашение за отвод на НАТО да подхваща по-нататъшни дейности, които са в ущърб на сигурността на Русия. Това остава непрекъснат императив за нас. Без такава здрава основа взаимосвързаните ограничения за надзор на въоръженията и понижаване на военния риск, които подсигуряват ограничение и предвидимост на военните действия в избрани области, даже и да бъдат контрактувани, няма да бъдат устойчиви в дълготраен проект ", се акцентира в документа.

Москва счита казуса с ракетите със междинен и дребен обхват (РСМО) за един от целите в двустранния разговор и предлага на Вашингтон да вземе поради този незаместим съставен елемент при взаимното създаване на новото " уравнение на сигурността ".

" Считаме този въпрос (за ракетите със междинен и дребен обсег) за една от предпочитаните области на американско-руския разговор за стратегическа непоклатимост. Смятаме, че тази категория оръжия е нужен съставен елемент на новото " уравнение на сигурността ", което Русия и Съединени американски щати би трябвало да разработят дружно ", се споделя в документа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР