Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви днес, че

Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви днес, че ...

Посланикът на САЩ в Белград: Косово е една от най-големите пречки в отношенията ни със Сърбия.

Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви днес, че вижда косовския въпрос като един от най-тежките проблеми и пречки в отношенията между САЩ и Сърбия, предаде Танюг.

"Ние признахме независимо Косово. Много хора в Сърбия не са съгласни с това, но аз съм убеден, че Сърбия не може да приеме цялото население на Косово обратно и че албанското население в Косово никога няма да бъде част от Сърбия", каза Скот пред журналисти в сръбския парламент, където участва в международна конференция "Сръбско-американските отношения", предаде БТА.

Скот добави, че САЩ подкрепят процеса на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на Европейския съюз.

Той увери, че САЩ ще бъдат много активни в търсенето на решение на косовския въпрос, и изрази очакване, че новото правителство на Косово ще отмени 100-процентовите мита за сръбски стоки, които предизвикаха замразяване на диалога с Белград, за да осигури условия за продължаване на преговорите и достигане до "трудния компромис" между Сърбия и Косово. /БТА

Източник: dnesplus.bg