Френският посланик ще остане в Нигер въпреки ултиматума на хунтата, казва Макрон

...
Посланикът на Франция в Нигер все още е в засегнатата
Коментари Харесай

Посланикът на Франция в Нигер все още е в засегнатата от преврат страна Сахел въпреки ултиматума от новите армейски лидери да напусне поста си, каза френският президент Еманюел Макрон в понеделник.

По време на голяма външнополитическа реч пред посланици, събрани в Париж, Макрон потвърди, че френският пратеник Силвен Ит е слушал от столицата на Нигер Ниамей, въпреки че му беше даден 48-часов срок да напусне страната миналия петък.

„Франция и нейните дипломати се сблъскаха с особено трудни ситуации в някои страни през последните месеци, от Судан, където Франция беше пример, до Нигер точно в този момент и аз аплодирам вашия колега и вашите колеги, които слушат от своите постове“, каза той.

Президентът на Нигер Мохамед Базум беше свален на 26 юли и беше задържан заедно със семейството си в президентския дворец при преврат, който беше осъден от Франция и повечето съседи на Нигер.

В петък външното министерство на Нигер обяви, че Френският посланик Ите имаше 48 часа да напусне, заявявайки, че е отказал да се срещне с новите управляващи и цитирайки действията на френското правителство, които са „противоречащи на интересите на Нигер“.

Макрон настоя, че Франция няма да промени позицията си при осъждането на преврата и предлагайки подкрепа на Базум, подчертавайки, че той е бил демократично избран и е бил „смел“, като е отказал да подаде оставка.

„Нашата политика е ясна: ние не признаваме пучистите“, каза Макрон.

Макрон призовава за укрепване на френската дипломация, за да посрещне новите предизвикателства

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР