Поскъпването от миналата година е между 15% - 20%, при

...
Поскъпването от миналата година е между 15% - 20%, при
Коментари Харесай

Поне 300 лева ще коства подготовката на ученик за новата учебна година

Поскъпването от предходната година е сред 15% - 20%, при тетрадките с 50 на 100
15 септември наближава и стартира подготовка на новата образователна година. Ако предходната са стигали 100-150 лв., в този момент трябват най-малко 300 лв. за един възпитаник, пресмятат родители от Кюстендилско. Поскъпването е най-малко 15%-20%, оповестява БНР.

„ Може да се купи раница за 20 лв., може да се купи и за 120 лв.. Около 40-50 лв. могат да се намерят хубави раници. В рамките на 300 лв. може да бъде квалифицирано едно дете за учебно заведение “, калкулира общинският консултант Огнян Атанасов, който е и в настоятелството на едно от началните учебни заведения в града.

„ Помагалата не са вдигнати от предходната година, сред 5,90 и 6,90 лв. “, твърди снабдител, който зарежда за целия район.

На фона на растящите цени проблеми с преподавателската претовареност в начален стадий в региона не се обрисуват. Има доста искащи за учители в първите класове, прецизира Мая Стойчева, шеф на Регионалното ръководство по образованието.

За да е по-леко за семейния  бюджет, в Габрово от години се провежда борса за използвани учебници, която е единствена в града.

Най-търсени са по-запазените учебници. Комплект за гимназиалния стадий може да се подбере на цена сред 30 и 60% по-ниска от цената на новия.

„ Трябва да се идва по-рано, да се избират, в случай че искаш по-запазени. Все още има хубави. “

„ Дала съм старите учебници, закупувам още веднъж втора употреба. “

Организатор на борсата е Тотка Златева, която ръководи книжарница. Според нея опцията да продадат учебниците си е тласък за децата да ги пазят в добър тип.

Комплект втора употреба по думите ѝ икономисва 100 лв. от фамилния бюджет.

Тетрадките са поскъпнали съвсем двойно, отбелязва Златева.

Тя регистрира още, че учебниците за 1-7 клас, които се заплащат от страната, „ са ужасно скъпи “ спрямо тези за идващия стадий.

„ Примерно математика за трети клас – 23 лв.. Застрашителни цени видях “, показва тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР