Поскъпването на петрола ще се отрази на цените на горивата

...
Поскъпването на петрола ще се отрази на цените на горивата
Коментари Харесай

Експерт с ключов коментар за горивата и газа

Поскъпването на петрола ще се отрази на цените на горивата у нас. 130 $ за барел няма по какъв начин да не окажат въздействие. Но това, което виждаме е, че България е добре запасена с горива. Това сподели в студиото на " Още от деня " депутатът от Политическа партия Радослав Рибарски - ръководител на енергийната парламентарна комисия.

" Ценообразуването на горивата се въздейства от борсовите цени, само че в сегашната обстановка, превозът и застраховката на танкерите също се покачват. " Лукойл " употребява микс от снабдители на нефт от Новорусийск, само че и от други залежи, и те също гледат да реализират най-ниски равнища и виждаме, че в България се получава - цените на горивата са доста по-високи ", изясни Рибарски.

Комисията за защита на конкуренцията ще направи инспекция по какъв начин се трансформират цените. В сряда ще бъдат изслушани и представители на Петролната и газова асоциация. Ще бъдат рагледани въпроси като това дали има кратковременен гърмеж на цените или е резултат от някакво презапасяване в Европа, сподели Рибарски.

При прекъсване на доставки на природен газ има създаден проект в три степени, разясни той и увери, че няма понижени доставки и не се чака спиране на доставки на природен газ.

" Ограничени са подаванията от Чирен. Реално в края на зимния интервал Чирен минава към нагнетяване, тъй че останалите количества поради обстановката е по-добре да се запазят на тези равнища ", обясни Радослав Рибарски. Той сподели още, че е добре, че в България го има това вместилище, и че в случай че се задържат доставките обикновено, ще се навакса с количествата там.

Рибарски съобщи, че се разискват различни направления на доставка на полутечен газ през Гърция.

" Получаваме количества от азербайджанския газ, които със довеждане докрай на интерконектора с Гърция, чакам да можем да получаваме цялостното количество. Жизненоважно е завършването на тази връзка ", сподели Рибарски. Той съобщи, че крайният период за довеждане докрай на тази връзка е месец юли т.г.

Рибарски сподели, че обезщетенията за високите сметки за ток ще продължат, само че не се обмисля тяхното нарастване.Той съобщи още, че мораториумът върху цените на тока ще продължи до 31 март.

" Разглеждаме разновидности за търговия на едро с електрическа енергия, това значи електроразпределителните сдружения да закупуват нужните им количества от свободния пазар. Такъв модел ще разгледаме идващите месеци. Постепенно да се усилва % на свободната търговия, това са разновидности, които предстоят да бъдат прегледани ", сподели още ръководителят на енергийната парламентарна комисия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР