Поскъпване на кредитите заради високата инфлация. Повишения от Европейската централна

...
Поскъпване на кредитите заради високата инфлация. Повишения от Европейската централна
Коментари Харесай

Лихвите – нагоре: Кредитите поскъпват - откога и с колко?

Поскъпване на заемите поради високата инфлация. Повишения от Европейската централна банка лихвен % с невижданите 0,75 пункта повлича и лихвите по заемите. Физическите лица ще усетят растежа най-рано в края на годината, предвиждат финансови анализатори, представени от bTV.
От началото на октомври Българската национална банка усили главният лихвен % с 0,5 пункта за първи път от 2016 година насам, а някои търговски банки у нас към този момент започнаха корекции по лихвите за юридически лица.

На този декор елементарна сметка демонстрира, че в случай че изискуем на банката 200 000 лв., при повишение на лихвата от 1%, ще би трябвало да платим 100 лв. от горната страна.

Динка Динева е изтеглила потребителски заем от 10 000 лв. за 10 години. Остават още пет години, в които дамата ще внася по 120 лв. месечно към банката. Живее с 500 лв. пенсия и е обезпокоена от повишение на лихвите

Ако вноските по заема ѝ скочат, Динка ще свие другите разноски, а съгласно финансови анализатори, положителната вест е, че се чака растеж и по лихвите на депозитите.
„ Моят съвет към хората, които имат заем, е да преразгледат още веднъж разноските си, тъй че да плануват повишението на вноската. Всеки може да отвори контракта си с банката и да види по какъв начин тъкмо се образува неговата рента, с кой знак и да види данните за него “, сподели финансовият анализатор Недялко Нестеров.

В „ Тази заран “ по bTV банкерът Левон Хампарцумян даде образец със Съединените щати, където сега за 30-годишен заем, лихвите са приблизително към 7%. Експертът посочи, че са вероятни такива стойности и у нас.

„ Инфлацията, която е подбуда за повдигането на тези лихви, стартира по същия метод да помпа приходите на хората, само че малко по-късно. Те са последното нещо, което се подвига. Но днешните 100 лв. ще бъдат по-скъпи от утрешните 100 лв. “, изясни банкерът.

Експертите са безапелационни, че с цел да се овладее инфлацията в Европа, лихвените проценти ще порастват още.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР