Посетителският център Кулата на фаропазача ще отвори врати специално за

...
Посетителският център Кулата на фаропазача ще отвори врати специално за
Коментари Харесай

Стар символ на Бургас отваря врати отново за Никулден

Посетителският център „ Кулата на фаропазача ” ще отвори порти особено за празника на Бургас – Никулден, 6 декември от 11 часа. На церемонията по откриването е поканен иконописецът Тодор Вачев, който е роден във фаропазачницата.
Охранителната кула на пристанище Бургас, известна като Кулата на фаропазача е издигната при построяването на пристанището. Тя се намира на мястото където е бил историческият вход на пристанище Бургас, след откриването му през 1903 година.
 

В Кулата са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините и редовността на бургаския пристанищен фар. За първи път той светва няколко години преди откриването на врата през 1899 година.
Постройката е реконструирана през 2019 година със съдействието на „ Пристанище Бургас ” ЕАД. Мястото към нея е озеленено, сложени са пейки за отдих, инсталирани са пана, които демонстрират моменти свързани с първото модерно българско пристанище в града.

В посетителския център има две дребни зали. В едната могат да се видят фотоси свързани с построяването на врата и достоверни сребърни стъклени плаки с негативи на фотоси.Те са направени от художника Петко Задгорски и са дарени от сина му.
На втория етаж са изложени чертежи употребявани при строителството на бургаското пристанище, достоверен панер за товари който са употребявали докерите, котви на кораби, открити в бургаския залив.
Входът за посетителския център ще бъде безвъзмезден за всички които желаят да се допрян до този малко прочут знак на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР