Посещението на българската правителствена делегация начело с премиерa Кирил Петков

...
Посещението на българската правителствена делегация начело с премиерa Кирил Петков
Коментари Харесай

Медиите в Северна Македония за посещението на Кирил Петков в Скопие

Посещението на българската държавна делегация отпред с премиерa Кирил Петков в Скопие през вчерашния ден е водеща тематика на онлайн издания в Република Северна Македония. Сред акцентите, които извеждат македонските медии от вчерашните диалози на Петков с сътрудника му Димитър Ковачевски, са, че България приема потреблението на късото име Северна Македония, както и проектът да се осъществя за два месеца самолетна връзка сред София и Скопие.

Премахването на тематиката за късото име Северна Македония от масата на договарянията посредством такова в съгласие и приятелско отношение от двете страни за мен е първата огромна стъпка в новата глава на връзките ни, уточни Ковачевки, представен от в. " Курир ".

" Вести " показва, че съгласно македонския вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич, е триумф това, че България ще употребява късото име на страната и че това е жест на благосклонност.

По тематиката за диалозите сред двамата министър председатели " Денешен весник " извежда в заглавие " Петков: Оттук нататък добросъседството ще се мери освен с политически изказвания, само че и с съответни стъпки, след два месеца ще има авиовръзка София-Скопие ". Много се веселя, че можем да кажем, че оттук насетне добросъседството ще се мери с действителни цели и реализирани резултати, декларира Петков, представен от изданието.

" Нова Македония " осведоми за срещата на Петков с водача на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети под заглавие " Ахмети: Нищо неприятно няма да стане, в случай че включим българското малцинство в конституцията ".

Думите на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски " Вместо блокади са нужни мостове, открити връзки и взаимно почитание " са изведени като акцент от диалозите му с Кирил Петков.

" Нова Македония " отделя внимание също по този начин на мнението на някогашния министър по европейските въпроси на Германия Михаел Рот, който приветства срещата на Кирил Петков и Димитър Ковачевски в известие в Туитър, като в същото време приканва България да признае македонското малцинство.

" Денешен весник " пък разгласява пост във Facebook на някогашния македонски министър председател Никола Груевски, в който пита " по какъв начин по този начин новият министър председател на България Кирил Петков твърди, че в България няма македонско малцинство ".

Изданието " Репубрика " помества коментар, в който показва, че визитата на Кирил Петков не е донесло " нищо в връзките сред двете страни. Македония към момента е възпрепятствана от ветото и договарянията с Европейски Съюз в този момент наподобяват още по-далеч ".

Петков не даде отговор на нито един значим въпрос, а по изкусен метод се опитваше да ги избегне, прехвърляйки топката към комисията за история или се позоваваше на Договора за добросъседство, написа още " Репубрика ".

Македонските издания дискутират също по този начин осъществяването на химните на двете страни при посрещането на българския министър председател, като означават, че българският химн е изпълняван 1,25 минути, а македонският - 52 секунди.

Обществеността реагира през днешния ден бурно, че българският министър председател е посрещнат в Скопие с инструментална версия на македонския химн, от който пък е изсвирена единствено една строфа, написа " Вечер ".

По същата тематика " Денешен весник " написа, че " Ковачевски посреща Петков със скъсен химн " на Република Северна Македония, като военният оркестър е извършил единствено първата част, без частта, " която е проблематична за България, в която се загатват Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и Крушевска република ".

Източник: Българска телеграфна агенция

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР