Португалците са призовани да отидат до урните днес, за да

...
Португалците са призовани да отидат до урните днес, за да
Коментари Харесай

Португалия гласува на оспорвани парламентарни избори

Португалците са призовани да отидат до урните през днешния ден, с цел да гласоподават на предварителни парламентарни избори. Очаква се ръководещите социалисти да претърпят проваляне, само че и да няма безапелационен победител, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Почти всички социологически проучвания предвиждат победа с дребна преднина на десноцентристката коалиция Демократичен съюз над Социалистическата партия (СП).

Но нито една от двете политически сили няма да успее да реализира цялостно болшинство, каквото завоюваха социалистите при започване на 2022 година

Двамата водещи претенденти Педро Нуно Сантош от СП и Луиш Монтенегро от Демократичния съюз евентуално ще би трябвало да разчитат на сключването на съглашения с по-малките партии за сформиране на държавно управление.

Следизборната конюнктура може да се усложни в допълнение от събитието, че крайнодясната партия " ШÈГА! " ( " Стига толкоз! " на португалски) се чака да реализира съществени триумфи на изборите и може да събере сред 15 и 20% от гласовете при получени от нея малко над 7% на предходния избор.

Предсрочните избори бяха провокирани, откакто някогашният министър председател социалист Антонио Коща подаде оставка поради следствие за корупция против него и други членове на държавното управление. Към днешния ден Коща не е приет за отговорен за осъществени нередности.

Право на глас имат към 10,8 милиона души, в това число забележителен брой португалци, живеещи в чужбина. Гражданите ще изберат 230-местен парламент.

Избирателните секции отвориха порти в 08:00 ч. (08:00 ч. по Гринуич) тази заран и ще бъдат отворени до 20:00 ч. (20:00 ч. по Гринуич), означават организациите. Резултатите се чака да бъдат оповестени през нощта.

Португалският президент Марсело Ребело да Соуза, чийто пост е значително параден, прикани сънародниците си да излязат и да гласоподават, тъй като по думите му сегашните несигурни времена, през които минава светът, заплашват благополучието на Португалия. На последните избори през 2021 година изборната интензивност беше 51%.

В телевизионното си послание, което беше излъчено нощес, Ребело да Соуза добави, че непредсказуемият излаз на изборната конкуренция за Европейски парламент и президент на Съединени американски щати по-късно тази година, а също войната в Украйна и споровете в Близкия изток, е допустимо да усложнят икономическата конюнктура.

" Затова в тежки времена като сегашните гласуването става даже още по-важно ", сподели той, представен от Асошиейтед прес.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР