Португалският министър-председател Антониу Коща, който подаде оставка, след като името

...
Португалският министър-председател Антониу Коща, който подаде оставка, след като името
Коментари Харесай

Португалският премиер е заподозрян в корупционен скандал

Португалският министър-председател Антониу Коща, който подаде оставка, откакто името му беше упоменато в дело за търговия с въздействие, е обвинен от съда в неприятно ръководство, т.е. несъблюдение на отговорностите на държавен чиновник, заяви локалната преса, съобщи Агенция Франс Прес.

Според новинарския уеб страница Observador, който не уточни източника си, ръководителят на социалистическото държавно управление е обвинен, че е взел участие в правенето на закон за районно обмисляне, който е облагодетелствал компания, планираща да построи мегацентър за данни наоколо до пристанището Синес.

Този " център за данни " на компанията " start campus ", основан от американския капиталов фонд Davidson Kempner Capital Management и неговия английски сътрудник Pioneer Point Partners, съставлява инвестиция от 3,5 милиарда евро, която тази компания беше оповестила през 2021 година

Според Observador прокурорите са прихванали телефонни диалози сред държавен правист и управител на " start campus ", които допускат, че министър-председателят е взел участие персонално във въпросната правна промяна, призната през 2023 година

Португалия изпадна в политическа рецесия при започване на ноември, откакто серия от арести и обиски доведоха до покачване на обвинявания против началника на кабинета на Коща и неговия министър на инфраструктурата за търговия с въздействие по отношение на центъра за данни " Синес ".

По това време прокуратурата разгласи, че ръководителят на държавното управление е обект на настрана следствие от Върховния съд във връзка заеманата от него служба. Той разгласи, че подава оставка, като посочи, че няма да се стреми към нов мандат отпред на страната, която управлява от края на 2015 година

След това Коща беше сменен като общоприет секретар на Социалистическата партия от своя някогашен министър Педро Нуно Сантос, който ще постави клетва на конгреса на партията този уикенд преди предварителните парламентарни избори на 10 март.

Според португалското законодателство закононарушението " укривателство " се санкционира с отнемане от независимост за период от две до осем години и се прави от определено длъжностно лице, което се намесва в осъществяването на служебните си отговорности, с цел да облагодетелства или навреди на някой различен. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР