Португалия е отговорна за престъпленията, извършени по време на трансатлантическото

...
Португалия е отговорна за престъпленията, извършени по време на трансатлантическото
Коментари Харесай

Португалия готова да плати за грешките си през колониалната епоха

Португалия е виновна за закононарушенията, осъществени по време на трансатлантическото иго и колониалната ера. Това съобщи президентът на страната Марсело Ребело де Соуса, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че са нужни репарации.

В продължение на повече от четири века минимум 12,5 милиона африканци са били отвлечени, принудително превозени с европейски кораби на дълги дистанции и продадени в иго.

Оцелелите при пътуването са били принудени да се трудят в плантации в Америка - най-много в Бразилия и Карибите, а други са печелели от труда им.

Португалия е трафикирала близо 6 милиона африканци - повече от всяка друга европейска страна. Въпреки това до момента страната не се е изправяла против предишното си и ролята ѝ в трансатлантическото иго не се учи задълбочено в учебните заведения.
 Президентът на Португалия подкани страната да се извини за ролята си в търговията с плебеи
Президентът на Португалия подкани страната да се извини за ролята си в търговията с плебеи

От 15-ти до 19-ти век милиона африканци са превозени през Атлантическия океан от португалски кораби

Вместо това колониализмът на Португалия, по време на който страни като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде и Източен Тимор, както и елементи от Индия са били подложени на португалско ръководство, постоянно се възприема като източник на горделивост.

Ребело де Соуса съобщи, че Португалия " поема цялостна отговорност " за грешките от предишното и че тези закононарушения, в това число колониалните кланета, са имали " цена ".

" Ние би трябвало да платим тази цена. Има ли дейности, които не са осъдени и отговорните не са задържани? Има ли артикули, които са били заграбени и не са върнати? Да забележим по какъв начин можем да изправим това ", настоя той.
 Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с плебеи
Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с плебеи

Нидерландия основава специфичен фонд по въпроса

Идеята за погашение на репарации или други обезщетения за трансатлантическото иго набира известност в международен мащаб, в това число се разисква основаване на специфичен арбитражен съд по въпроса.

Активисти показват, че репарациите и обществените политики за битка с неравенствата, породени от предишното на Португалия, в това число систематичния расизъм, са от значително значение.

Миналата година Ребело де Соуса съобщи, че за трансатлантическото иго и колониализма, само че не даде цялостно опрощение. Днес той означи, че признаването на предишното и поемането на отговорност за него е по-важно от извинението.

" Извинението е лесната част ", посочи президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР