Португалецът Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) спечели 16-тия етап в

...
Португалецът Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) спечели 16-тия етап в
Коментари Харесай

Последната седмица в Джирото започна с португалска победа и проблеми за Роглич

Португалецът Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) завоюва 16-тия стадий в - първи в третата седмица на надпреварата. Той победи на изкачването Монте Бондоне, което се завърна в Джирото за пръв път от 2006 година

Алмейда надделя във финалния спринт Герант Томас ( " Инеос " ), откакто двамата се откъснаха пред противника си за крайната победа Примож Роглич ( " Йъмбо Висма " ). Словенският колоездач имаше неприятен ден, показвайки първо пропукване, само че съумя да ограничи загубите, финиширайки на единствено 25 секунди зад първите двама.

Победата е първа за Алмейда в огромна обиколка, както и десета в неговата кариера. Отборът на UAE пък взе трети триумф в Джирото.

Второто място на Томас се оказа задоволително той да се върне отпред в генералното класиране. Уелсецът носеше фланелката от 10-тия стадий след поради COVID-19, като я съобщи след 14-тия ден на Бруно Армирай (FDJ). Френският играч финишира на 4:24 минути закъснение.

В генералното класиране Томас има преднина от 18 секунди пред Алмейда и 25 пред Роглич. Четвърти е Дамяно Карузо на 2:50 минути, а Топ 10 се затваря на 4:32 минути.

 Последната седмица в Джирото стартира с португалска победа и проблеми за Роглич

Етапът беше дълъг 203 км от Сабио Киезе до Монте Бондоне и включваше пет изкачвания. С разлика във височините от над 5000 метра това беше и първият от поредност тежки стадии в третата седмица. Отборът на Роглич водеше през огромна част от деня, в това число и по последното нанагорнище, само че към 5 км преди финала словенецът стартира да изпитва проблеми, когато UAE покачиха скоростта.

Алмейда нападна, а Томас се причисли към него 4 км преди финала, до момента в който Роглич изостана. Словенецът обаче имаше помощта на съотботника си Сеп Къс.

Въпреки обличането на розовата фланелка за " Инеос " имаше и проблеми. Павел Сиваков не приключи поради здравословни проблеми, оставяйки тима с едвам четирима колоездачи. Преди него надпреварата напуснаха Филипо Гана (COVID-19) и вторият водач Тао Харт (падане и счупена тазобедрена става).

Състезанието продължава в сряда с стадий за спринтьорите, а в четвъртък, петък и събота са решителните стадии за генералното класиране - първите два са планински, а третият тичане по часовник, което приключва на височина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР