Поройните дъждове са зачестили с 30 процента, а засушаванията -

...
Поройните дъждове са зачестили с 30 процента, а засушаванията -
Коментари Харесай

Екстремни жеги, засушавания и наводнения: ситуацията с климата е драматична


Поройните дъждове са зачестили с 30 %, а засушаванията - с 40. Какво би трябвало да създадат страните, с цел да овладеят климатичните промени?

На 31 октомври ще стартира тазгодишната Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени. Натискът е огромен. Необходимо е използването на по-радикални ограничения, с цел да бъдат реализирани задачите от Парижкото съглашение за климата. И то бързо.
Редакцията предлага
През 2015-а година международната общественост се сплоти съвсем единомислещо към решението, че стоплянето на Земята би трябвало да ограничи до два градуса по Целзий спрямо равнищата преди индустриализацията. В рамките на Парижкото съглашение бе набелязана задачата от 1,5 градуса. Но квалифицираните досега пакети от ограничения не са задоволителни. И макар положените старания, съгласно прогнозите до края на века земната температура ще се усили с 2,7 градуса.

Глобалната температура се е нараснала с 1,7 градуса по Целзий

В подтекста на породените от измененията в климата произшествия по целия свят наподобява, че сме. Но в същото време се откроява и следното: в случай че стоплянето на Земята се понижи даже и с малко, това би могло да избави милиони човешки животи. Големи площи могат да бъдат опазени от съсипия. Много от застрашените типове могат да оцелеят. Последните данни на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) сочат, че световната междинна температура се е нараснала с 1,7 градуса спрямо времената преди индустриализацията. Като

Нарастването на морското ниво е съдбовно

Морското ниво към този момент се е нараснало с 20 сантиметра, което може да не наподобява доста. Но това нарастване кара хората по целия свят да напущат домовете си - да вземем за пример в Бангладеш. Там към този момент стотици хиляди трябваше да избягат от жилищата си поради наводненията.

В бъдеще числата единствено ще порастват. Затоплянето на земната температура с 1,5 градуса ще докара до растеж в морското ниво с 48 см, а стопляне от два градуса - до нарастване с 56 см, отбелязва английският уебсайт Carbon Brief, който събира данни за развиването на климата по целия свят. Проучванията на уеб страницата сочат, че нарастване на морското ниво даже единствено с осем сантиметра ще докара до такава степен, че милиони хора ще изгубят родината си. По данни на IPCC повишаване с 10 сантиметра ще засегне живота на към 10 милиона души.

И минималното стопляне води до увеличение на дъждовете

Проливни дъждове е имало постоянно, преди индустриалната гражданска война на всеки 10 години. Но по данни на IPCC в последно време поройните дъждове са зачестили с 30 %. При стопляне на Земята с 1,5 градуса рискът от сходни рискови събития ще се усили с 50 %, а интензивността им ще нарасне около увеличаващата се мокрота на въздуха с 10,5 %. Ако земната температура се затопли с два градуса, рисковите дъждове ще се усилят със 70 % спрямо времената преди индустриалната гражданска война. А влажността на въздуха ще се увеличи с 14 %.

От някоко дни Индия още веднъж се бори с опутошителни наводнения.

За страна като Индия това би имало трайни последици. Там наводненията и земетресенията през 2018-а и 2019-а година са лишили живота на над 700 души. А материалните вреди се пресмятат на съвсем 10 милиарда евро. От Carbon Brief са на мнението, че при стопляне на Земята с 1,5 градуса икономическите вреди, породени от порои и наводнения, ще са 3,5 пъти по-високи, а при стопляне с два градуса - пет пъти по-високи.

Все по-сериозни и по-продължителни засушавания

И до момента в който някои международни райони страдат от покачването на морското ниво, от наводнения и порои, другаде доминира сушата. Но и в този случай следствията са извънредно тежки. Още през 2018-а година IPCC пресмята, че в случай че стоплянето на Земята се ограничи до 1,5 градуса, хората, застрашени от дефицита на вода, ще са на половина по-малко.

В последния си отчет IPCC декларира, че засушаванията, които преди индустриалната гражданска война са настъпвали единствено един път на десетилетие, през днешния ден са с 40 % по-вероятни. При стопляне на Земята с 1,5 градуса те ще настъпват двойно по-често, а при растеж от два градуса - 2,4 пъти по-често. От своя страна Carbon Brief написа, че междинната дълготрайност на едно засушаване ще се усили с два месеца при стопляне с 1,5 градуса, при стопляне с два градуса - с четири месеца, а при стопляне с три - с цели 10 месеца.

През 2019-а година Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации осведоми, че поради сушата в Централна Америка е потърпевша реколтата на към 2,2 милиона души. През февруари тази година броят на пострадалите доближи съвсем осем милиона, защото към естествените феномени се прибавиха и следствията от пандемията.

Малки цифри с огромно отражение

Към засушаванията се прибавят и рисковите горещини. А това са съвсем съвършени условия за възникването на големи пожари, каквито имаше през последните години от Калифорния до Южна Европа, от Индонезия до Австралия. Изчисленията на IPCC гласят, че ограничението на земното стопляне до 1,5 градуса ще понижи броя на хората, застрашени от рискови горещини, с към 420 милиона.

Отражението на това видимо минимално стопляне върху нашия живот са големи и все пак съвсем неосезаеми. Те биха могли да изострят политическото напрежение по непредсказуем метод. Това, което би могло да се каже с относителна сигурност, е, че в областта на измененията на климата даже и най-малките цифри водят до трагични разлики.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР