Поредният отказ от демонтирането на Паметника на Съветската армия (ПСА)

...
Поредният отказ от демонтирането на Паметника на Съветската армия (ПСА)
Коментари Харесай

Кога България ще преодолее робската благодарност към Русия?

Поредният отвод от демонтирането на Паметника на Съветската войска (ПСА) в София, именуван от ненавиждащите го Монумент на окупационната Червена войска (МОЧА), не е просто следващият фарс. Това може да се окаже осколочна бомба, която да нанесе голям брой тежки провали в най-различни направления. Тъкмо тъй като в този момент, при ръководството на ПП-ДБ и ГЕРБ, този въпрос - цели три десетилетия след първото решение за демонтажа - можеше най-накрая да бъде решен.

Опасното бягство на ПП-ДБ

Управляващите сами заложиха бомбата, откакто на 2 август държавното управление реши да преобразува парцела, върху който се намира ПСА/МОЧА в Княжеската градина, от обществена в частна държавна благосъстоятелност. Без значение дали въобще беше нужно за постигането на задачата, решението даде явен сигнал, че монументът скоро ще бъде махнат от центъра на София. И изкара на палатки пред него русофилски политици и деятели да го бранят.

Вероятно палатките, които щяха да покачат градуса на опълчване в навечерието на локалния избор, са уплашили част от ръководещата некоалиция. И най-много " Продължаваме промяната ", която посредством регионалния си шеф Вяра Тодева и кандидат-кмета Васил Терзиев свириха отбой.

Тодева съобщи, че имало дълга процедура по планиране и координиране на преместването на монумента, че даже били изгубени документи за него и че работата въобще не може да се свърши до края на годината.

Два дни по-късно пък претендент кметът Терзиев бланкетно заявява, че мястото на паметника е в Музея на социалистическото изкуство, само че това трябвало да стане напълно безвредно - сякаш към крана ще бъдат позволени да подскачат дечица, и по какъв начин в действителност трябвало да се вземе решение какво да се прави с опустялото място - сякаш в случай че управлявалата преди четвърт век коалиция ОДС знаеше, че 24 години по-късно още няма  да има нищо на мястото на мавзолея на Георги Димитров, щеше да се възпре да го събаря. Съвсем смешен пък е задължението на Терзиев да изследва по какъв начин други красиви европейски градове са премахнали съветски  знаци от градската си среда, в какво са трансформирали освободените терени и каква е новата символика там. Това на практика значи, че не до края на годината, а и доникъде на възможния му кметски мандат паметникът няма да бъде изместен от центъра на София.

Елеонора Митрофанова пред Паметника на руската армияСнимка: BGNES

Политическите вреди от това бягство могат да наподобяват на пръв взор второстепенни, само че в букет тежат прекалено много за " Продължаваме промяната " - " Демократична България ". Очакването и обещанието за преместването на паметника провокира не просто отчаяние, а яд у немалка част от гласоподавателите на ПП-ДБ, изключително у поддръжниците на Демократична България, за множеството от които това е ценностен и дългогодишно изстрадан проблем. И вместо следващото отсрочване да защищити акцията за локалните избори от тежки политически разделения, то сътвори тежки вътрешни проблеми. В усилието да се бори за периферен електорат в София, ПП-ДБ може да загуби част от ядрото си. С тежкото си фамилно завещание от ДС Васил Терзиев поема още един товар - на бранител на МОЧА, с позицията си " и аз съм за преместването му, но различен път ". С което пък дава още един коз на съперника си Вили Лилков, който с изключение на огледалното анти Държавна сигурност позициониране срещу Терзиев, се декларира и като единствения до момента претендент за кмет, който е твърдо за незабавното унищожаване на паметника. В тази обстановка печеливша е само ГЕРБ. Тя освен остава настрана от абсурда, само че и получава индулгенция за личното си десетилетно безучастие по въпроса с паметника: откакто и вие в този момент протакате, най-малко към този момент не можете да ни обвинявате за същото нас. Отделно, че не са толкоз доста гласоподавателите на ГЕРБ, за които този монумент въобще е проблем. Защитниците на ПСА пък могат да се усещат спечелили - че точно те са спрели " вероломното му отвличане ".

Как ръководещите закотвят още по-силно  " другата позиция "

Най-сериозният проблем обаче е този: че предателското и малодушно политическо държание на ръководещите закотвя още повече " другата позиция ", оправдаваща тоталитарното ни минало, пристигнало на щиковете на Червената войска, оправдаваща и днешната ѝ наследничка, която води фашистка война против народа на Украйна. С това още по-далечен става и денят, в който другояче гордите с над 13-вековната си държавна история българи ще преодолеят безкрайната си робска признателност на освободени от Русия и ще потърсят лично национално достолепие, тъй че центърът на столицата им да не кънти символно на съветска губерния: с монумент на съветския император, който повелително гледа против Народното събрание, с жълтопаветен бул. на негово име, с катедрален храм на негов патрон и привиден воин, с кметство, намиращо се на улица " Московска " …

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***
Разгледайте тази фотогалерия от нашия списък:
 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР