Поредният опит за упражнение по темата реформа в МВР за

...
Поредният опит за упражнение по темата реформа в МВР за
Коментари Харесай

Оптимизиране на МВР изобщо не е било планирано дори и за 2019 г.

Поредният опит за упражнение по тематиката " промяна в Министерство на вътрешните работи " за следващ път се оказа мятане на пари напразно и липса на воля за модернизиране на системата. След като близо половин година някогашният вътрешен министър Валентин Радев уверяваше, че се приготвя съществено преструктуриране на ведомството за усъвършенстване на работата му и даже бяха направени два съществени разбора за потребността от промени, в този момент се оказва, че на процедура тази активност въобще не е била в дневния ред правителството. 
 Министерство на вътрешните работи прави нови  Министерство на вътрешните работи заключи, че проблемите му може да идват от управлението  Министерство на вътрешните работи ще бъде преструктурирано, вътрешният министър чака разбор до лятото
От отговор на вътрешния министър  Младен Маринов  до депутата от Българска социалистическа партия Иван Иванов, излиза наяве, че прекратената социална поръчка за усъвършенстване на " вътрешно организационните процеси " в действителност не е била финансово обезпечена. Процедурата е била стартирана " под изискване " и все още не са обезпечени целеви средства за провеждането ѝ.

Нещо повече, Маринов, който до неотдавна беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи, разяснява, че предпочитаните действия на ведомството са свързани с битката с престъпността, опазването на публичния ред, отбрана на националната сигурност, граничният надзор и други и " заради тази причина " не се плануват средства за " реинженеринг " в Министерство на вътрешните работи даже и за идната година.

Той въпреки всичко твърди, че квалифицираното техническо задание за публичната поръчка може да бъде употребявано за неустановен предстоящ интервал, само че въпреки всичко измежду персоналните му цели били подобряването на изискванията на работа на служителите на реда и техническото им застраховане.

На среща със синдикатите при започване на годината Валентин Радев изложи желанията на държавното управление за радикална промяна в Министерство на вътрешните работи. Пред синдикалистите той даже съобщи, че тематиката е разисквана с премиера Бойко Борисов , който е дал единодушието си за осъществяване на разбор в Министерство на вътрешните работи и държавното управление " този път блъснало твърдо по масата ". Няколко месеца по-късно, откакто към този момент не оглавяваше ведомството, Радев твърдеше друго - Борисов желал поръчката за структурен разбор в Министерство на вътрешните работи да бъде спряна. 

В последните месеци без да е ясно по какъв начин тъкмо са изхарчени парите, МВР направи два анализа. Единият, който е направен от преподаватели в УНСС, излиза наяве, че проблемите в Министерство на вътрешните работи идват от погрешно формулиране на задания от управителния състав. Докладът обаче не беше оповестен, макар че за него е изхарчен публичен запас.

Последва втори разбор - на Световната банка, която предлага коренно преформатиране на ведомството. Едно от предложенията е четворно стесняване на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. В изводите от този разбор бяха доказани подозренията за прекомерно раздута и тромава администрация, което пък е причина за фрапантно увеличение на разноските за личен състав. Това прави чиновниците на Министерство на вътрешните работи едни от най-скъпо платените, тъй като осигурителните вноски са прекомерно скъпи. Така месечните разноски за човек в системата на Министерство на вътрешните работи доближават 1776 лева за 2016 година, сочи отчетът.

След всички тези заключения, новото управление на Министерство на вътрешните работи реши, че промяната може да бъде отсрочена за следващ път. 

В същото време от съвещанието на държавното управление преди седмица стана ясно, че новият вътрешен министър е почнал " метаморфоза " по тематиката за битовата престъпност и наличието на полицията в дребните обитаеми места. Спешните ограничения са подхванати след зверското ликвидиране на тв водещата Виктория Маринова в Русе. 

На фона на отхвърли за промяна в Министерство на вътрешните работи, статистиката демонстрира тревожни заключения - спадът на записаната престъпност, по признанията на управлението на Министерство на вътрешните работи, най-вероятно е манипулиран. В същото време разкриваемостта на престъпленията бележи спад. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР