Поредни опити да премести строежи на инвеститори от конфликтни терени

...
Поредни опити да премести строежи на инвеститори от конфликтни терени
Коментари Харесай

В СОС днес: Проекти за строежи, протести и размяна на имоти

Поредни опити да реалокира градежи на вложители от конфликтни терени ще прави Столичният общински съвет на съвещанието си през днешния ден. 

Общината ще подари собствен парцел от 2,5 дка в Младост 4, а ще получи като подаяние 1,7 дка в Младост 1. Собственикът " Експо истейт пропърти "  ще доплати 450 000 лева на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Целта е и протестиращите против планувания градеж, и сдружението да бъдат задоволени. За да се случи това, са нужни гласовете на 3/4 от общинските съветници. 

Вносители на предлагането са съветниците Карлос Контрера от групата " Патритоти за София ", самостоятелният Симеон Славчев, част от " Политическа група 5 ", и Йордан Господинов  от ГЕРБ. 

Теренът на " Експо истейт пропърти " се намира до бул. " Цариградско шосе " сред блокове 1 и 11 в " Младост " 1. Живеещите в тези две здания, както и в блок 2А, са подали тъжба в община Младост против застрояването на терена - зелено пространство, което сега се употребява за паркинг. " Експо истейт пропърти " не е започвало процедури по издаване на позволения за градеж, се споделя в отчета на вносителите. 

Според подробния организационен проект теренът е предназначен за 20-етажно застрояване, като зоната е без ограничаване за височината и оптималните възможни параметри на застрояване. 

Общинският терен, който ще бъде дарен, е в зона, в която също са възможни оптималните параметри на застрояване, само че с устройствения проект се позволява строителство на офис и жилищна постройка до седем етажа с подземни гаражи. 

Теренът в Младост 1 ще остане незастроена зелена повърхност, като част от него ще продължи да бъде паркинг, излиза наяве още от отчета на Контрера, Славчев и Господинов. 

Пети опит да подари два парцела в " Оборище " и " Лозенец ", подготвени за застрояване, в подмяна на един - междублоково пространство в " Слатина ", за който има издадено позволение за градеж, ще прави СОС. 

Собственик на парцела е арх. Венцислав Дучев, а вносители на отчета са ръководителите на всички политически групи без Българска социалистическа партия - Малина Едрева (ГЕРБ), Борислав Бориславов ( " Реформаторски блок " ), Карлос Контрера ( " Патриоти за София " ), Симеон Славчев и Светослав Витков (като представители на " Политическа група 5 " ).

Терените, които общината предлага, са на ул. " Русалийски проход " 21 в  " Лозенец " (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите " Мадрид " и " Ситняково " (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия може да се построи жилищна постройка, а във втория - офиси. 

Последният опит на Столичния общински съвет да реши казуса с планувания за градеж частен терен, на който има построени детска площадка и градинка и инвеститорските планове водят до бурни митинги измежду жителите на региона от години, се провали преди две седмици. 

" Общински съветници от Българска социалистическа партия, Група 5 и Република България постъпиха безконтролно с жителите на " Слатина ". Лесно е да подклаждаш митинги и да участваш в тях, а когато би трябвало да се откри решение на казуса, да гласуваш срещу или да закъснееш за съвещанието на СОС ", разяснява ядосан ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков тогава. По думите му на председателски съвет водачите на групите в СОС са се разбрали да поддържат решението, само че са се отметнали при гласуването в зала или въобще не са взели участие във вота.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък изиска съветниците, дали своят вот " срещу ", да предложат решение, което да удовлетвори настояванията на жителите на квартала. Тя напомни, че вложителят има законно право да строи на терена си, което е потвърдил и в съда.

Теренът с детската площадка и градинката е благосъстоятелност на " Агора - Ин " ЕООД на арх. Венцислав Дучев. Предвиденото застрояване е четириетажна постройка с трафопост, без зелени площи, още от 2000 година Със заповеди на кмета на региона през 2004 година и на основния проектант през 2007 година застрояването е доказано. Устройствената зона в региона е за високоетажно жилищно строителство - до 26 м. със наложително подземно равнище паркинг.

През 2011 година Дучев получава позволение за градеж и стартира подготовка на терена. От тогава датират и митингите. През годините недоволните спираха багери с телата си, три коли бяха подпалени в квартала. Протестиращи, защита и притежател се упрекваха взаимно в противозаконни дейности. 

Сега Дучев би трябвало да доплати на общината и 505 434 лева, тъй като получава по-голяма повърхност от двата терена.

След като получи парцела в Слатина Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да го разгласи за обществена общинска благосъстоятелност и основният проектант на София да промени служебно Подробен устройствен план като дефинира терена за озеленяване. 

Предложението за разменените дарения бе подкрепено от три комисии към СОС - по финанси и бюджет, по стопанска система и благосъстоятелност и по архитектура.  

Очаква се днешният рунд на последното съвещание на СОС преди лятната почивка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР