Поредната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, които ще се

...
Поредната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, които ще се
Коментари Харесай

Финал на предизборната кампания: Фотофиниш ще реши изхода от надпреварата

Поредната предизборна акция за предварителните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 април, завършва още веднъж без лидерски диспути. Наред с неналичието на политически разговор, партиите и обединенията не престават да лежат на остарели лаври в своите послания, а разграничителните линии сред тях са все по-осезаеми, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Официално предизборната акция започва на националния ни празник – 3 март, макар че политическите обединения бяха в режим на предизборно говорене месеци по-рано, осъзнавайки, че 48-ят парламент е мъртвороден и няма да излъчи постоянно държавно управление.

В 49-ото Народно заседание ще влязат единствено пет политически обединения, сочат социологическите изследвания – „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “. Не е явен, обаче, кой ще е огромният победител, защото съгласно последните социологически изследвания, двете огромни обединения – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са с съвсем равни резултати. Борбата за това коя ще бъде първата политическа мощ продължава, като се чака, съгласно политолозите, такава да има и за третото място.

Предизборните драми ескалираха още на 19 февруари – денят, в който цяла България отдава респект пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Тогава пред постройката на Народния спектакъл обединяването „ Продължаваме промяната – Демократична България “ провежда среща със свои симпатизанти, с цел да отбележат 150-годишнината от гибелта на Апостола. ГЕРБ изрично осъди опцията обликът на Левски да бъде употребен от Кирил Петков и обкръжението му, да се асоциират с делото му, както и да употребяват мотива за разкриване на предизборната си акция.

Официално обединението ПП-ДБ откри предизборната си акция в Пловдив с заричане за естествени европейски приходи, пенсии, улици, паркове, обикновено европейско правораздаване, обучение, опазване на здравето. Основни цели пред обединяването не престават да бъдат присъединението на България към Шенген и еврозоната, вложения в Северна и Южна България, поддръжка за дребния и междинен бизнес, самостоятелна и евтина енергетика, правосъдна промяна. Въпреки слогана на акцията на ПП-ДБ, че „ Има по какъв начин “, за Александър Дунчев се оказа, че нещата не стоят по този метод, тъй като „ загубихме една година да се надлъгваме “, а зелените дела не са нито силата, нито измежду целите на „ Промяната “, което го накара да вземе решение да напусне Политическа партия. Това разтърсване докара и до друго – обвиняванията от жителка на Троян, че ПП-ДБ се пробват да купят гласовете на гласоподавателите с торбички, цялостни с храна.

Стартът на акцията на ГЕРБ беше даден на 5 март във Враца. Лидерът на партията Бойко Борисов разгласи, че от ГЕРБ ще положат големи старания да създадат държавно управление, с който българският народ избере, който е за европейски полезности и е срещу войната на Путин в Украйна. Няколко дни по-късно, по време на визитата си в Шумен, Борисов остро разкритикува финансовата политика на Политическа партия и разгласи, че обединяването им с Демократична България е, тъй като знаят, че няма да завоюват изборите, само че даже и в обща коалиция за изборите, те отново са по-слаби от ГЕРБ. Сред най-често коментираните тематики от страна на ГЕРБ бяха инфлацията, цените на енергоносителите, мигрантската рецесия, войната в Украйна, като Борисов неведнъж подчертава върху ролята си на министър-председател на България и ръководството на ГЕРБ. Той предизвести и че, в случай че в този момент не победят и не създадат държавно управление, няма смисъл да вършат пропаганда на последващи избори.

Движение за права и свободи също даде начало на предизборната си акция на 3 март с апела, че е време за разсъдък и популизмът би трябвало да спре. Както и в 48-ото Народно събрание, по този начин и по време на предизборната акция, от Движение за права и свободи призоваваха за разговор. Ангажиментите, които партията си сложи за цел по време на предизборната акция, които да извърши в идващия парламент, са свързани със прекъсването на прогресивното обедняване, дейно и целеустремено потребление на целия запас на Европейски Съюз, очакван за България, поддръжка за уязвимите групи от популацията, налично опазване на здравето, качествено обучение на младежите, с цел да бъдат конкурентни на пазара в страната и в Европа, предвидима среда за развиване на бизнеса, в това число и на правосъдната система, както и правосъдна промяна, която ще подсигурява независимостта и успеваемостта на правосъдната система.

„ Възраждане “ отри предизборната си акция на 4 март във Варна, а главните цели на партията са да задейства жителите да гласоподават, да усъвършенства демографската среда, възобновяване на българското земеделие. Кампанията на „ Възраждане “ е под надпис „ Избери свободата “. Въпреки, че събирането на подписи за осъществяване на референдум, посредством който да бъде дадена опция на българските жители да изразят мнението си дали желаят да се резервира българският лев, или да се присъединим към еврозоната, стартира много преди стартирането на предизборната акция, подписката продължи и съгласно водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов над 500 000 души са се подписали досега. Въз основа на това той беше безапелационен, че в случай че партията му не получи на изборите в неделя 400 000 гласа, ще разгласи изборите за манипулирани.

Заявката на Българска социалистическа партия в предизборната акция беше обвързвана с гарантирането и запазването на мира и неутралитета на България във войната, без изпращане на военна помощ на Украйна, възобновяване на дотациите на българските земеделци, отбрана на полезностите на фамилията, българската история и обичаи, както и продължение на борбата в отбрана на паметниците. Лидерът на левицата Корнелия Нинова даже упрекна ПП-ДБ и ГЕРБ, че се карат само кой е откраднал повече, гласоподаваха дружно по огромните политически въпроси за България и не са опция един на различен.

Оказа се, че макар апелите на всички политически обединения за съблюдаване на положителния звук, анти-ГЕРБ реториката продължи да бъде водеща в акцията. Не останаха по-назад и апелите за „ смяна на „ Промяната “, потреблението на избрания като „ шмекерия “ и „ войнолюбци “ – също. Освен войната в Украйна и изпращането на военна помощ, съществена разграничителна линия за партиите и обединенията се оказа и методът на гласоподаване. Арестът на Бойко Борисов, който беше разгласен за противозаконен, както и новият лист „ Магнитски “, също провокираха остри реакции сред съперниците в политическата конкуренция. Предизборната акция беше белязана и от голям брой митинги с искане на импийчмънт на президента Румен Радев. Съмненията, че някой ще подмени резултатите от вота поради връщането на хартиените бюлетини, само че също по този начин и поради това, че „ някой пипа машините “ към момента не престават да бъдат на дневен ред. Играенето със страховете на гласоподавателите, без значение кого ще поддържат и по кой метод ще упражнят правото си на избор, взеха връх в предизборната акция, за която тази година партиите и обединенията заплащат по-малко за реклама, залагайки на връзката с жителите лице в лице или посредством профилите и страниците си в обществените мрежи.

Въпреки всички разграничителни линии и нападки, обаче, политическите обединения са единомислещи в едно, че след 2 април би трябвало да има постоянно държавно управление, което да пресечи едноличното ръководство на президента посредством длъжностен кабинет, който не извършва решенията на 48-ото Народно събрание, макар че сме парламентарна, а не президентска република. Това ли е желанието на българските жители и съумяха ли партиите и обединенията да ги убедят през този един месец да им повярват и да им гласоподават нужното доверие, ще разберем в неделя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР